Škola Kennedy Univerziteta Harvard je prošle sedmice poništila svoju odluku da odbije stipendiju bivšem direktoru Human Rights Watch-a (HRW) Kennethu Rothu koji planira napisati knjigu o svom 30-godišnjem iskustvu na borbenim linijama u globalnim bitkama protiv diskriminacije i zlostavljanja.

Kontroverznu odluku donio je dekan škole Kennedy Douglas Elmendorf koji je, začudo, tvrdio da je Roth odbijen za tu funkciju jer neće doprinijeti programima Carr Centra za ljudska prava škole Kennedy koji mu je ponudio stipendiju prošlog ljeta. Ovo rezonovanje je pogrešno jer je Roth bio blisko povezan sa Carr centrom od njegovog osnivanja 1999. godine.

Elmendorfova odluka izazvala je široku osudu Američke unije za građanske slobode, stotina harvardskih akademika, diplomaca i studenata, aktivista za slobodu govora i, odlučno, globalnih medija koji su se angažirali nakon članka pod naslovom „Zašto kum ljudskih prava nije dobrodošao na Harvard “, Michael Massing je objavljen u The Nationu 5. januara. Ovaj članak je pokrenuo široku ofanzivu protiv Elmendorfa, koji je bio pozvan da podnese ostavku, a ciljao je na Kennedyjevu školu i Harvard jer se nisu uhvatili u koštac s njim sredinom godine kada je donio svoju odluku isključiti Rotha. Ovaj neuspjeh je osramotio i ponizio i Kennedyjevu školu i Harvard, koji se proglašavaju braniteljima slobode mišljenja i slobode govora.

Izraelski zaštitnici bili su bijesni zbog izvještaja HRW-a od 27. aprila 2021. u kojem se Izrael optužuje za aparthejd, razdvajanje stanovništva prema rasi ili vjeroispovijesti i privilegiranje jednog nad drugima. Nakon toga uslijedio je izvještaj Amnesty Internationala 1. februara 2022. Nijedna od ovih globalnih organizacija za ljudska prava nije objavila svoje izvještaje sve dok Izraelov B'Tselem nije objavio 12. januara 2021., temeljni dokument, "Režim jevrejske prevlasti sa rijeke Jordan do Sredozemnog mora: Ovo je aparthejd."

Iako je ova optužba izrečena ranije, ona nikada nije ostala bez veze. Zahvaljujući B'Tselemu, HRW-u i Amnestyju, praksa "aparthejda", koja je nezakonita po međunarodnom pravu, sada je povezana s Izraelom. Mediji koji su ranije bili zastrašeni pro-izraelskim napadima i uticajem počeli su da se pozivaju na izraelski aparthejd. Da bi stvari bile još gore po Izrael i njegove prijatelje, nova izraelska vlada je potvrdila optužbu.

Izjavom da "židovski narod ima ekskluzivno pravo na svu zemlju" između rijeke Jordan i Mediterana, tvrdo desničarska vlada Benyamina Netanyahua jasno je stavila do znanja da će se kolonizacija zemlje nastaviti i da će se model aparthejda i dalje primjenjivati ​​na Palestincima koji će, sistematski, biti lišeni svoje zemlje i prava na samoopredjeljenje u svojoj domovini. Bez zemlje, Palestinci su beskućnici, bez državljanstva i bez državljanstva identitet.

Dok su mediji ponižavali Kennedyjevu školu i Harvard, što je natjeralo Elmendorfa da popusti, korištenje karakterizacije aparthejda protiv Izraela imalo je snažan politički utjecaj. Krajem prošle godine, Generalna skupština UN-a bila je ohrabrena da usvoji rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde u Hagu traži davno zakašnjela odluka o pravnim posljedicama izraelske nezakonite okupacije istočnog Jerusalema, Zapadne obale i Gaze. Rezolucija poziva sud da ispita "pravne posljedice koje proizlaze iz kontinuiranog kršenja prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje od strane Izraela" i mjere Izraela "usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa" Jerusalema.

Rezoluciju (77/400) podržalo je 87 od 193 poslanika, uz 26 glasa protiv i 53 uzdržana. Sve muslimanske zemlje plus Rusija i Kina glasale su za.

Zapadne članice su bile podijeljene. Izrael, SAD, Britanija i Njemačka glasale su protiv, a Francuska i neki drugi su bili uzdržani. Skupština je postupila po preporuci Istražne komisije UN-a, koja je tvrdila da je Izrael prekršio međunarodno pravo nasaeljavanjem 660.000 doseljenika u 240 kolonija na okupiranim teritorijama. Komisija, međutim, nije rekla da je Izrael također prekršio međunarodno pravo usvajanjem aparthejda.

Skandalom na Harvardu, Human Rights Watch je ove sedmice ponovio optužbe da je Izrael pooštrio dugotrajna ograničenja za strance i Palestince koji su u inostranstvu koji žele da uđu, žive i rade na okupiranoj Zapadnoj obali. Organizacija je saopćila da izraelska politika ograničavanja i izolacije Palestinaca na Zapadnoj obali "dovodi do zločina protiv čovječnosti progona i aparthejda, kako su utvrdili HRW i glavne izraelske i međunarodne grupe za ljudska prava".

Piše: Michael Jansen

Jordan Times