Kraljica popa, ikona showbiza i samoproglašena ratnica – Madonna je mnogima mnogo toga.

Rihanna, Britney Spears, Katy Perry i Lady Gaga prepoznale su njen utjecaj na njihove karijere, a Beyonce ju je nazvala čak i “genijem rođenim za remek-djela”.

Imala je više top deset hitova od Elvisa Presleyja, otpjevala je pjesmu o Jamesu Bondu, upoznala kraljicu Elizabetu i nastupila na poluvremenu Super Bowla. Postoji čak i akademska disciplina posvećena upravo njoj – Madonna studije.

Ali sada, nakon vijesti o boravku na intenzivnoj njezi nakon “ozbiljne bakterijske infekcije”, fanovi širom svijeta vape za pozitivnim vijestima o zdravlju pop ikone, a da ne spominjemo one koji su kupili ulaznicu za njenu trenutno pauziranu turneju koja je trebala započeti sljedeći mjesec.

Iako se smatra da je zvijezda kod kuće i da se oporavlja, medijska pomama oko njene bolesti samo je mali znak utjecaja koji Madonna ima na svijet. Ona je nadmašila i samu muzičku industriju, tj. postala je jedno od najprepoznatljivijih lica 20. i 21. stoljeća, postmoderna ikona koja igra igru po vlastitim pravilima.

Najprodavanijoj pjevačici svih vremena njena iskričava karijera duga četiri desetljeća donijela je više nagrada i mjesto u Kući slavnih rock 'n' rolla.

Od ovog majstora reinvencije fanovi su bili počašćeni brojnim muzičkim stilovima. Hitovi su se kretali od njenih ranih pop pjesama kao što su “Into The Groove” i “True Blue” sve do elektroničkih plesnih ritmova u “Ray Of Light”, country vibre u “Don't Tell Me” te klasičnog muzičkog teatra u “Don't Cry For Me Argentina”.

Što se tiče njenih fizičkih posebnosti, one su se smjenjivale svakim novim albumom, skoro svakim novim singlom. Sa svakom različitom fazom koja je karakteristična kao i ona prethodna, koja sama po sebi signalizira svojevrsni mini-povratak, njena vještina da ostane na naslovnicama znači da je rijetko bila izvan svijesti javnosti u posljednje 44 godine.

Uvijek svjesna prodajne moći kontroverzi, mnogi trenuci u njenoj karijeri dominirali su u kulturnim razgovorima tokom posljednjih nekoliko desetljeća.

Godine 1989. njen spot za pjesmu “Like A Prayer” sablaznio je mnoge jer su u njemu dominirali gorući križevi, krvareće stigme, ali i seksualno aktivna crna svetica. Vatikan ga je osudio, a Pepsi je otkazao sponzorski ugovor s Madonnom. Rezultirajuće negodovanje pomoglo je da ovaj singl postane njen novi veliki hit i sedmi broj jedan na Hot 100 listi.

Godine 2003. nakon otvaranja MTV VMAs izvođenjem pjesme “Like A Virgin” njen poljubac na pozornici s Britney Spears postao je viralan, čak dvije godine prije nego što je YouTube uopće nastao. Kada je tokom nastupa 2015. godine pala prema ogromnim auditorijem, pribrala se i nastavila. Kasnije je zanijekala da je pad, kojim je zadobila povredu vrata, bio reklamni trik.

I naravno, ona ima još jednu “žicu na gudalu” – nije samo pjevačica, već i glumica. Iako su mnogi negirali njenu glumačku sposobnost, glumila je u više od 20 dugometražnih filmova uključujući Oscarom nagrađenu dramu “Evita” iz 1996. godine, ali i brojne TV emisije i reklame. Glumila je s teškašima industrije, uključujući Rosannu Arquette, Antonia Banderasa i Warrena Beattyja. Također je nastupala na Broadwayu i West Endu.

Osim toga, još davno uplovila je i u književne vode. Njena knjiga “Sex” iz 1992. godine, koja sadrži softcore pornografiju i sado-mazo elemente – bila je na vrhu liste najprodavanijih knjiga New York Timesa tri sedmice, a prodana je u više od 150.000 primjeraka prvog dana, postavši najbrže prodavana “knjiga uz kahvu” svih vremena. Ovo djelo se smatra hrabrim postfeminističkim radom i uz to prikazuje golu Madonnu.

Kada je riječ o “upravljanju vlastitom sudbinom”, Madonna je sve konce svoje karijere držala u vlastitim rukama od samog početka, pišući i producirajući većinu vlastite muzike, uspjevši oblikovati i usmjeravati svoje djelovanje onako kako ona želi.

Poslovnu ženu, ali i umjetnicu, Forbes je 11 puta proglasio najplaćenijom muzičarkom i procjenjuje se da je “teška” 580 miliona dolara od 2023. godine. Godine 2013. pokrenula je vlastitu kolekciju proizvoda za njegu kože – MDNA Skin.

Dakle, gdje je sve počelo?

Najstarija djevojčica u katoličkoj porodici sa šestero djece, rođena je kao Madonna Louise Ciccone u Michiganu u augustu 1958. godine.

Ime je dobila po svojoj majci, čija ju je smrt od raka dojke kada je imala samo pet godina ostavila užasnutu. Ovaj rani gubitak rezultirao je time da je Madonna godinama odbijala ideju da ima djecu, govoreći da je “majčinstvo povezivala sa žrtvom, patnjom i u konačnici smrću”.

Nakon što je napustila koledž i preselila se u New York 1978. kako bi nastavila karijeru u industriji zabave, tada 19-godišnja Madonna silovana je pod prijetnjom nožem tokom prvih dana u gradu. Kasnije je rekla da to nikada nije prijavila policiji jer se bojala poniženja.

Odbijajući dopustiti napadu da je obilježi za cijeli život, pronašla je niz poslova, uključujući posao prodavačice krofni te radnice u garderoberu, prije nego što je od prateće pjevačice i plesačice postala solo izvođačica.

Uslijedilo je više hitova broj jedan na 14 studijskih albuma. Osim pjevanja, ona također svira klavir, gitaru, ukulele i bubnjeve.

Rano je usvojila hands-free mikrofone sa slušalicom, dio opreme koji je od tada neformalno nazvan u njezinu čast “Madonna mikrofon”.

Žena koja jasno zna snagu slave, upotrijebila ju je za dobro u mnogim prilikama.

Godine 1998. osnovala je Fondaciju “Ray Of Light”, nazvanu po svom sedmom studijskom albumu – promičući mir, jednaka prava i obrazovanje za sve.

Godine 2006. osnovala je neprofitnu organizaciju “Raising Malawi” koja pruža podršku siročadima i ranjivoj djeci, od kojih su mnoga izravno pogođena HIV-om i AIDS-om.

I 2014. donirala je novac svom rodnom gradu Detroitu nakon što je grad proglasio bankrot, a 2020. godine – kako se COVID-19 proširio svijetom – donirala je milion dolara Fondaciji Billa i Melinde Gates za pomoć u pronalaženju vakcine.

Što se tiče privatnog života, dva puta se udavala. Prvi je brak bio s glumcem Seanom Pennom, koji se raspao 1989. godine, a zatim je postala počasna Britanka kupivši imanje u Wiltshireu i londonski pub te čak usvojivši britanski naglasak nakon što se udala za engleskog filmaša Guya Richieja. Par se razišao 2008. nakon osam godina braka.

Imala je mnoge druge dobro dokumentirane veze sa zvijezdama – iako su neke od njih kratke – uključujući Michaela Jacksona, Tupaca, Vanilla Icea i Dennisa Rodmana.

Uz glumačku karijeru, ona je i majka šestero djece – dvoje biološke i četvero usvojenih.

Iako odgojena kao katolkinja, početkom 2000-ih njena privrženost kabali, obliku istočnjačkog misticizma, dovela ju je do promjene imena u Esther, što znači “zvijezda”.

Jedna konstanta u njenoj karijeri bila je njena žestoka radna etika. Ljubiteljica tjelovježbe, znala je vježbati pet sati dnevno i pridržavati se stroge makrobiotičke dijete. To je predanost koja joj je omogućila da održi vrhunsku razinu kondicije i u svojim 60. godinama.

Do sada je odradila 11 iscrpljujućih koncertnih turneja – mnoge od njih su bile rasprodane – a dvije su oborile rekorde.

Njena turneja “Sticky&Sweet”, koja je trajala od augusta 2008. do septembra 2009. godine, i njena turneja “Confessions” od 60 datuma 2006. godine na samom komercijalnom vrhu. Ona je u ove dvije turneje zaradila 194 i 411 miliona dolara, što je najveća zarada koju je na turneji ostvarila neka zabavljačica.

Međutim, njenih posljednjih nekoliko turneja pratila je bolest, zbog čega nije mogla zadovoljiti vlastitu brutalnu radnu etiku. Više datuma njene turneje “Madame X 2019-2020” otkazano je zbog “neizmjerne boli”, a zvijezda je slikana kako hoda sa štapom i nosi steznike za koljena.

Naravno, turneja “The Celebration“ je na čekanju zbog “ozbiljne bakterijske infekcije”.

Madonna je ranije otkazivanje koncerata nazivala kaznom, a u vrijeme otkazivanja nastupa na “Madame X” rekla je fanovima da je, uprkos tome što sebe smatra “ratnicom od koje nikad ne odustaje, nikad se ne predaje”, bila prisiljena prestati nastupati.

Uprkos neuspjesima, njen rekord na turneji kao izvođačice s najvećom zaradom svih vremena oboren je tek prošle godine, kada ju je prestigla turneja “The Eras” Taylor Swift.

Možda bi posljednju riječ u ovome tekstu trebao imati direktor Kuće slavnih rock 'n' rolla Howard Kramer, koji je jednom prilikom rekao: “Madonna i karijera koju je izgradila omogućili su gotovo svakoj drugoj pop pjevačici da je slijedi. Ona je svakako postavila standarde. Ponovno je definirala šta su parametri za ženske izvođače.”

Izumiteljica, redefinatorica i uzor – Madonna – možda nakratko nije prisutna, ali kao što njena historija dokazuje, teško da će dugo tako i ostati.