Veliko Vojvodstvo Luksemburg danas je najbolja zemlja za medicinske sestre. U njoj ti zdravstveni radnici primaju najveću plaću u sektoru u zemljama Evropske unije. Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), medicinske sestre zarađuju u prosjeku 101.151 eura godišnje, u poređenju s gotovo 42.500 eura godišnje koliko zarađuju u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje su bruto plaće toj profesiji pale za 6%. između 2010. i 2019.

Budući da su u srcu Evrope i da su mala zemlja, odlučili su postaviti različite poticaje kako bi dobili dovoljno stručnjaka. Ta je potreba dovela do povećanja plaće i u zdravstvenim profesijama, a posljedično i medicinskim sestrama što vodi kao dobroj medicinskoj zaštiti.

Plaća je magnet za domaće medicinske sestre, ali prije svega za one stručnjake iz susjednih zemalja koji primaju niže plaće. "Medicinska sestra započinje karijeru s oko 3000 eura neto mjesečno. Svake dvije godine napreduje i zarađuje između 100 i 150 eura više mjesečno. Ja sam u ovoj bolnici 10 godina i zarađujem 4500 eura neto mjesečno, na temelju 40 sati, od ponedjeljka do petka," kaže jedna francuska medicinska sestra koji radi u Luksemburgu od 2011.

Procjenjuje se da su sedam od 10 medicinskih sestara stranci i da većina živi u susjednim zemljama kao što su Francuska, Njemačka i Belgija, ali rade u Luksemburgu privučeni dobrim plaćama. I Ministarstvo zdravstva Velikog Vojvodstva priznaje da je plaća glavni razlog zašto su zdravstveni radnici zainteresirani za bavljenje profesijom u njihovoj zemlji te da je 2019. goidne u toj zemlji bilo 42% zaposlenih luksemburške nacionalnosti.

Medicinske sestre iz Francuske i Belgije najviše su zaposlene u Velikom Vojvodstvu, pa zbog toga u Belgiji imaju problema, posebno u diujelovima zemlje koji graniče sa Luksemburgom gdje danas nedostaje medicinskih sestara. Stvar je postala tioliko ozbiljna da su morali uvesti binuse od 7.000 eura za svakog stručnjaka u sektoru koji se zaposli do septembra 2023. godine uz obavezu ostanka na poslu od najmanje tri godine.

Pogranična belgijska mjesta od 2020. nastoje smanjiti broj medicinskih sestara koje zbog boljih uslova odlaze u susjednu državu. "Specijalizirana medicinska sestra koja ima pet godina studija i četiri ili pet godina iskustva zarađuje u belgijskoj pokrajini Luksemburg (koja dijeli ime sa susjednom državom) plaću od 2300 eura neto. U Velikom Vojvodstvu Luksemburg će primaju najmanje 3500 ili 4000 eura neto za isti rad i u puno boljim bolnicama. Računica se, dakle, brzo napravi", jadao se bivši generalni direktor jedne od belgijskih bolnica.

Luksemburg je postao raj za medicinske sestre, ali pred tom su zemljom brojni izazovi. Glavni je, prema tamošnjem Ministarstvu zdravstva, "povećati broj medicinskih sestara obučenih u Luksemburgu" a stručnjaci tvrde da treba izmijeniti propis po kojem je za medicinsku sestru dovoljno okončati dvogodišnje školovanje, dok u većini drugih evropskih zemalja školovanje traje četiri godine. Zadržavanje talenata i zapošljavanje novih stručnjaka najveći je problem evropskih zemalja i problem ne mogu riješiti samo dobre plaće kao u Luksemburgu. Stručnjaci upozoravaju da će u slijedećih nekoliko godina "40% zdravstvenih radnika otići u penziju".

Mjere koje su sada poduzete, dodaju, retroaktivne su i dolaze prekasno. "Ono što vidimo samo je početak. Problem će doista doći za pet ili 10 godina i zdravstveni sistem više neće biti ono što je danas“, dodaju. Na primjer, u Sjedinjenim Američkim Državama već se osjeća nedostatak stručnjaka za njegu unatoč visokom stepenu profesionalizacije i dobrim plaćama. "Šta možemo shvatiti iz ovoga? Bez obzira na to koliko je profesija dobro plaćena, više neće biti medicinskih sestara. U cijelom svijetu resursi su sve oskudniji."