Avion F-35 jedna je od najjačih borbenih letjelica na svijetu. Razvijen od strane Lockheed Martina, taj je avion vrh vojne industrije a nekoliko modela se proizvodi za izvoz u druge zemlje. I ta moć izazvala je pažnju u Pekingu, a jedna kineska porodica bila je zadužena za špijuniranje ovih letjelica.

Bračni par Wang i njihov sin su 2018. godine kupili hotel pored sletišta vojnih aviona Meiringen u Švicarskoj. Kako pišu švicarske novine Tages-Anzeiger, kineska je porodica kupila hotel za 800.000 franaka i smjestila se u pitoresknom gradiću Unterbächu. U to je vrijeme švicarska vlada htjela kupiti 35 avione F-35 kako bi zamijenili zastarjele F/A-18 Hornete koje su imali. Tako su Kinezi iz svog hotela imali prekrasan pogled na američke borbene avione.

Program F-35 proizvodi nekoliko varijanti aviona, od kojih je svaka dizajnirana da zadovolji specifične potrebe različitih grana vojske. Poznat je po svojoj naprednoj tehnologiji i stealth sposobnostima, što znači da ima sposobnost izbjegavanja neprijateljskih radara. Osim toga, dizajniran je za obavljanje raznih misija, uključujući nadmoć u zraku, kopneni napad i izviđačke misije.

Wangovi, koji su radili za kineske tajne službe, dali su sve od sebe da ostanu neprimijećeni i preuzmu ulogu ugostitelja. No, švicarska savezna obavještajna služba pratila ih je godinu dana prije nego što su ih uhapsili. Vlasti su otkrile i da njih troje nemaju boravišnu dozvolu, a "cilj" im je bio čuvanje zračne luke.

Krajem ljeta ove godine švicarska policija uhapsila je bračni par. Sin navodnog para odbacio je optužbe, nazvavši ih lažnim i kazao da se porodica namjerava, nakon okončanja procesa, opet vratiti u Švicarsku.