Kao grom iz vedra neba, odjeknuo je potpis Adema Ljajića za FK „Novi Pazar“. Nakon igranja u najvećim evropskim klubovima „Rome“, „Intera“ i „Beşiktaşa”, odlučio je da pomogne klubu iz svog rodnog grada. Poseban je akcenat stavio na zahtjev da ne prima platu i da igra isključivo iz ljubavi prema klubu.

Ljajić je svojevremeno bio jedan od najvećih talenata evropskog fudbala. Kao osamnaestogodišnjak, prošao je probu u „Manchester Unitedu“. Iako je slavni klub objavio Ljajića kao novog igrača, radna dozvola ga je spriječila da im se priključi. Nastavio je pružati fantastične partije u matičnom „Partizanu“, nakon čega je uslijedio transfer u „Fiorentinu“.

Uslijedio je najteži period karijere za Adema Ljajića, punio je novinske stupce zbog dva sukoba sa svojim trenerima, onim u „Fiorentini“ i onim u reprezentaciji. U Srbiji je odmah neopravdano naznačen kao krivac, isključivo zbog toga što je Bošnjak koji ne preza ni pred kim.

Godine 2012. njegov trener u „Fiorentini“ Dellio Rossi ga je zamijenio u 34. minuti. Kako smo navikli od fudbalera u takvim situacijama, i Ljajić je negodovao zbog izmjene, nakon čega je Rossi nasrnuo na njega i počeo ga udarati šakama. Naravno, smijenjen je s pozicije trenera, dok je Ljajić nastavio nastupati za „Fiorentinu“.

Onaj još problematičniji „incident“ nastao je oko mjesec dana kasnije. Srbija, za koju je nastupao Ljajić, igrala je protiv Španije. Adem Ljajić je ponosni Bošnjak i musliman rodom iz Novog Pazara. Kao takav, odbio je pjevati himnu „Bože pravde“ prije početka utakmice. Pokojni Siniša Mihajlović, koji je tada bio selektor, odlučio je da ga udalji iz reprezentacije. Naravno, uz podršku srpske javnosti zadojene nacionalizmom. Tako je njihova reprezentacija na duži period izgubila fantastičnog fudbalera.

Nakon toga Ljajić je nastupao s puno uspjeha za „Romu“, „Inter“, „Torino“ i „Beşiktaş”. Pod novim selektorom je na svjetskom prvenstvu u Rusiji odigrao sve tri utakmice grupne faze prije nego je Srbija ispala.

Ipak, sjajna igra Adema Ljajića nikada nije bila glavna tema kada se karakterizirao u javnosti već incidenti za koje nije krivac. Koliko god lagali i sebe i druge da Sandžaklije smatraju svojima, jasno je da ih Srbi ni izbliza ne tretiraju jednakovrijedno, pa čak ni onda kada su izvrsni i natprosječni talenti.

Ovih dana Adem Ljajić je još jednom svojim ponosom oduševio bošnjačku, a ražalostio srpsku javnost. Odlučio se vratiti u svoj rodni kraj i nastupati za Novi Pazar.

Spektakularno je dočekan na gradskom stadionu pred nekoliko hiljada Pazaraca, bakljade i vatromet označili su novu eru fudbala u tom gradu.

Izjavio je da je imao samo jedan zahtjev za povratak: „Ne želim biti na teretu klubu, želim da igram besplatno, bez plate.“

Dok su na svjetskom prvenstvu u Kataru srpski reprezentativci Dušan Vlahović, Predrag Rajković i njegova žena Ana bili upleten u skandal i ljubavni trougao, Adem Ljajić živi porodičnim životom. U braku je sa svojom školskom drugaricom Zubejdom Bečković, nastavnicom likovnog u jednoj novopazarskoj osnovnoj školi.

Ademu Ljajiću nije bilo dovoljno da samo svojim prisustvom usreći navijače „Novog Pazara“, pa je tako u svom debiju protiv FK „Napredak“ na domaćem terenu spektakularnim pogotkom donio pobjedu svom timu. S pravom navijači priželjkuju izlazak na evropsku scenu iduće godine, što bi bio historijski uspjeh za ovaj klub.

Navijači „Novog Pazara“ – „Torcida Sandžak“ kolektivno su učlanjeni u navijačku grupu „BH Fanaticos“, koja podržava reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Konačno, prvi put u karijeri Adema se neće gledati preko oka, kao kada je nastupao za reprezentaciju Srbije i „Partizan“. Kada god bi pružio fantastičnu partiju, to bi se prešutjelo, dok je svaka malo lošija utakmica punila novinske naslove. Sada je konačno u okolini koja ga poštuje i voli, taman onoliko koliko on vrijedi.