SDP-ov načelnik Jablanice Damir Šabanović prije nekoliko dana javno je priznao da ne umije raditi svoj posao. Iako nova školska godina širom Bosne i Hercegovine već uveliko traje, u Jablanici još uvijek neki učenici nisu u svojim klupama zbog problema s prijevozom. Pošto o ovome nije ranije mislio, načelnik Šabanović pribjegao je najočajnijoj mogućoj mjeri – pozvao je roditelje-volontere da se uključe u „program“ prijevoza đaka do škole i od škole do kuće. Kako je zavapio u objavi na Facebooku, ova općina se već pet godina suočava s izazovima u vezi s prijevozom đaka koji su udaljeni od škole koju pohađaju zbog, kako je pokušao objasniti, nemogućnosti provođenja tendera za ovu svrhu.

„Općina Jablanica traži volontere koji bi se mogli uključiti u program prijevoza đaka do škole i od škole do kuće. Ovo je prilika da zajedno pokažemo solidarnost i brigu prema budućim generacijama našeg grada dok Općina Jablanica na zakonom predviđeni način ne riješi ovaj problem. Sva vozila Općine Jablanica bit će na raspolaganju, ali samo ona nisu dovoljna. Ako imate vlastiti automobil, slobodno vrijeme i želju da pomognete, pozivamo vas da se prijavite kao volonter za prijevoz đaka. Vaša pomoć će biti od neprocjenjive važnosti za našu zajednicu i našu djecu“, nije bilo stid napisati Šabanovića, koji je uz molbu ostavio i Google obrazac za prijavu svih „zainteresiranih“.

I dok bi svi učenici udaljeni od osnovne škole po pravilu trebali imati besplatan prijevoz, djeca iz Jablanice bi bila zadovoljna i s onim koji bi plaćali. Međutim, evidentno je da je kompletan teret trenutno na roditeljima koje Općina Jablanica nema u planu na bilo koji način finansijski stimulirati, već ih bestidno poziva da besplatno vozaju djecu dok općinski administrativci uredno primaju svoje visoke plate.

Damir Šabanović je od 2020. godine na načelničkoj funkciji, dovoljno vremena da pronađe model za raspisivanje tendera kojim bi bio izabran prijevoznik umjesto što sada situaciju prati nevještom improvizacijom. Nakon što je primio kritike kako od svojih sugrađana, tako i od šire javnosti u našoj državi, Šabanović je odlučio povući svoju besmislenu inicijativu, ali je najcrnje u cijeloj priči to što nastavni proces traje dok jedan dio učenika i dalje sjedi kući. U prijevodu, ako se stanje rapidno ne promijeni, upitno je polugodište tim učenicima, pa i cijela nastavna godina.