Jučerašnje blokiranje administrativne entitetske linije od strane Dodikovih pristalica predstavlja presedan nakon kojeg ništa nije isto. Svako novo blokiranje bit će ne samo lakše već vrlo vjerovatno i dosta duže. Optužnica protiv Dodika tek je povod dok je stvarna namjera puzajuća normalizacija raspada države kroz podebljavanja entitetske linije sve dok ona ne postane i de facto istinska međudržavna granica.

Dodikovi pripiti bukači i trbušaste pristalice bili su samo dekor i paravan cijelog tog performansa kako bi se iza njih sakrili pravi igrači, oni u policijskim uniformama koji su ne samo vozilima blokirali liniju već je i nadzirali snajperima sa zgrada. MUP Rs-a, institucija osuđena za genocid nad Bošnjacima, jučer je blokirala entitetsku liniju a ne matora i pijana srpska nejač i čeljad.

Način na koji su ovaj opasan presedan ispratili OHR i EUFOR, međunarodne institucije koje imaju mandat i obavezu da spriječe upravo ovakve stvari, pokazuje da se Bosna i Hercegovina, kada je riječ o takozvanom stranom faktoru, ponovo nalazi u vremenima Butrosa Butrosa Galija, Jasušija Akašija, Michaela Rosea i sličnih mračnjaka čija je neutralnost, ustvari, bila vrlo jasno opredjeljenje u korist agresora.


Srpski snajperisti jučer u Dobrinji

Baš kao i tada i danas Međunarodna zajednica igra istu ulogu. Dok s jedne strane rade sve što je u njihovoj moći da oslabe Bošnjake kao politički faktor, prije svega kroz nametanje ambasadorskih marioneta, s druge strane prave se nemoćni i nezainteresirani za najopasnije velikosrpske provokacije od završetka rata. U jednu ruku situacija je danas i gora nego tokom Agresije, jer osim zloćudnog novog UNPROFOR-a, danas su nam uspjeli nametnuti i vlast abdićevaca čime smo ostali bez legalnih poluga za odbranu države.

Postaje jasno da tzv. međunarodna zajednica neće reagirati na bilo kakav pokušaj secesije Milorada Dodika, štaviše realno je očekivati da ju pomogne i omogući, u najmanju ruku “čuvanjem mira” umjesto zaustavljanjem secesionista. Samo treba još pričekati da Mađarska preuzme komandovanje nad EUFOR-om.

Za to vrijeme Bošnjaci spavaju snom kamenih spavača dok im ambasadorske marionete razvlače pamet komunalnom, kriminalnom i kantonalnom politikom a ambasade izdaju famozna saopćenja, kakvo je jučerašnje u kojem Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu poziva SVE STRANE na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije.