U četvrtak, 7. marta 2024. u austrijskom gradu Lincu (Linz) je održana proslava povodom preuzimanja dužnosti prvog počasnog konzula Bosne i Hercegovine za Gornju Austriju, prof. dr. Josefa Weidenholzera.

Prof. Weidenholzer je još za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini kao predsjednik karitativne organizacije Volkshilfe učestvovao u organizaciji velikog broja konvoja humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini, te ujedno se zalagao za zbrinjavanje bosanskohercegovačkih izbjeglica i za njihova prava u Austriji.

Njegov politički angažman u Evropskom parlamentu je bio uveliko posvećen evropskom putu Bosne i Hercegovine, te se u proteklim godinama kao počasni predsjednik austrijsko-bosanskohercegovačke kulturno-znanstvene mreže „Centar savremenih inicijativa“ zalaže za promociju pozitivne uloge građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine u austrijskom društvu i za gradnju kulturnih mostova između Austrije i Bosne i Hercegovine.

Inicijativa za njegovo imenovanje za počasnog konzula je pokrenuta preko saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“, dok je nominaciju poslao bivši ambasador BiH u Austriji prof. dr. Kemal Kozarić.

Predsjedništvo BiH je nezadugo nakon toga jednoglasno imenovalo prof. dr. Josefa Weidenholzera za počasnog konzula.

Prije proslave, koja se uz velik broj zvanica u večernjim satima održala u restoranu „Stari most Mostar“ u Lincu, novi ambasador Bosne i Hercegovine Siniša Bencun je posjetio biro počasnog konzula, koji se nalazi u prostorijama „Centra savremenih inicijativa - CSI“. Sastanku su prisustvovali ambasador Bencun, prof. Weidenholzer i predsjednik CSI-a i saveza „Consilium Bosniacum“ Damir Saračević.

Navečer je uz muzičku pratnju maestra harmonike Uroša Antića upriličen prigodan program, na kojem su se prisutnima obratili prof. Weidenholzer, ambasador Bencun, član Vlade Gornje Austrije Wolfgang Hattmannsdorfer, doajena počasnih konzula u Gornjoj Austriji Cecilia Badivieso de Witzany, predsjednik Volkshilfe Gornja Austrija Michael Schodermayr i predsjednik CSI-a i saveza „Consilium Bosniacum“ Damir Saračević.

Kroz program je vodila Jasmine Chansri, direktorica Volkshilfe Gornja Austrija.