Na ovim lokalitetima 1993. otkrivene su prve masovne grobnice u Bosni i Hercegovini, a Uborak i Sutina ujedno su i najveći zločini koje su srpske vojne i paravojne formacije počinile na području Mostara.

Nažalost, do danas ovaj zločin nije presuđen. Članovi porodica su svake godine više razočarani što se nalogodavci i izvršioci i danas slobodno kreću Bosnom i Hercegovinom i susjednim zemljama.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992, a mjesec kasnije se desio zločin na Uborku i Sutini. Do 12. maja svim jedinicama na području Mostara komandovao je general Momčilo Perišić. Kasnije, on je unaprijeđen u čin načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, što znači da su ostale jedinice koje su u to vrijeme bile na ovom području, bile u liniji komandovanja Vojske Republike Srpske, čiji je komandant presuđen u Haagu. Izvršioci i naredbodavci ovog zločina još uvijek slobodno šetaju ili Bosnom i Hercegovinom ili Srbijom. Po tom pitanju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potpuno je zakazalo. Punih 29 godina odnosno od momenta kada je formirano Tužilaštvo - nisu se pomakli s mjesta.

Odavno su imena zločinaca koji su ubijali u junu 1992. poznata članovima porodica. Lista osumnjičenih se vremenom skraćivala. Na početku je to bilo tridesetak ljudi. Sada je ta lista - oko desetak osoba i svi su na A listi Tužilaštva BiH.