Hendrik Johannes Cruijff (25. april 1947. – 24. mart 2016), poznatiji kao Johan Cruyff, bio je holandski profesionalni fudbaler i menadžer. Smatran jednim od najvećih igrača u historiji i najvećim holandskim fudbalerom ikada, osvojio je Ballon d'Or tri puta: 1971, 1973. i 1974. godine.

Cruyff je bio zagovornik fudbalske filozofije poznate kao Total Football, koju je razvio Rinus Michels, a koju je Cruyff također koristio kao menadžer. Zbog dalekosežnog utjecaja njegovog stila igre i njegovih trenerskih ideja, on se smatra jednom od najutjecajnijih ličnosti u modernom fudbalu. Zbog njegovih dostignuća kao menadžera, takođe se smatra jednim od najvećih menadžera svih vremena.

Krajem 1960-ih i ranih 1970-ih, holandski se fudbal uzdigao sa poluprofesionalnog nivoa i postao moćna sila u sportu. Cruyff je odveo Holandiju do finala Svjetskog prvenstva 1974. sa tri gola i tri asistencije; dobio je Zlatnu loptu kao igrač turnira.

Na Evropskom prvenstvu 1976. njegova je selekcija završila na trećem mjestu. Dvije godine kasnije, nakon što je preživio pokušaj otmice usmjeren na njega i njegovu porodicu u njihovoj kući u Barceloni, odbio je nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Na klupskom nivou, Cruyff je započeo svoju karijeru u Ajaxu, gdje je osvojio osam titula u Eredivisie, tri evropska kupa i jedan Interkontinentalni kup, gdje je postigao jedan gol i dvije asistencije. U 329 utakmica za Ajax postigao je 257 golova i upisao više od 170 asistencija.

Godine 1973. preselio se u Barselonu, uz do tada rekordni transfer, pomažući timu da osvoji La Ligu u svojoj prvoj sezoni i osvojio Zlatnu loptu. U 180 zvaničnih utakmica za Barselonu postigao je 60 golova i upisao 83 asistencije. Nakon povlačenja iz igre 1984. godine, Cruyff je postao veoma uspješan kao menadžer Ajaxa, a kasnije i Barcelone; ostao je savjetnik oba kluba nakon svog trenerskog staža. Njegov sin Jordi također je profesionalno igrao fudbal za Barselonu.

Godine 1999. Cruyff je izabran za evropskog igrača stoljeća na izborima koje je održala Međunarodna federacija za historiju i statistiku fudbala, a u svijetu je bio drugi igrač stoljeća, odmah iza Peléa. Uvršten je u Svjetski tim 20. vijeka 1998. godine, FIFA World Cup Dream Team 2002. godine, a 2004. godine uvršten je na FIFA 100 listu najboljih svjetskih igrača na svijetu.