Krajem januara, patrola broda američke obalne straže raspoređenog u Arapskom moru, ukrcala se na brod iz Irana za koji se sumnjalo da prevozi napredno oružje i vojnu pomoć u područja Jemena pod kontrolom pokreta Husi. Unutra je, prema američkom središnjem zapovjedništvu (Centcom), zaplijenjeno više od 200 paketa s komponentama za proizvodnju raketa srednjeg dometa i vojne komunikacijske opreme. Pronašli su i dijelove podvodnih dronova.

Tri sedmice kasnije, 18. februara, Centcom je objavio da su njegove pomorske snage u Crvenom moru uništile bespilotno podvodno vozilo koje su lansirali Husi, pokret koji ometa plovidbu ovom ključnom arterijom za pomorski promet kako bi izvršio pritisak na Izrael da prestan sa napadima na Gazu.

Korištenje ovih podvodnih bespilotnih letjelica tumači se kao dodatni dokaz da američki vojni raspored u tom području i napadi koje usmjeravaju na jemenske snage ne odvraćaju tu grupu. U tom je smislu pokret, koji ima podršku Irana, posljednjih sedmica ojačao svoje pozicije i prilagodio svoju taktiku s očitom namjerom dugotrajne borbe s Washingtonom, analizira madridski El Pais.

Strategija Sjedinjenih Država za zaustavljanje Husija uključivala je njihovo označavanje terorističkom organizacijom i nove sankcije. Također i snažno pomorsko raspoređivanje u Crvenom moru, za zaštitu komercijalnog brodarenja, te zračni i raketni napadi, izvedeni s Ujedinjenim Kraljevstvom i drugim savezničkim zemljama, protiv desetaka vojnih ciljeva pokreta u Jemenu. Od januara su izveli najmanje četiri runde napada.

Husi, međutim, nisu stali i od sredine januara izveli su 16 napada, navodi Centcom. Od novembra izveli su ih više od 60. U jednom od posljednjih, 19. februara, ispalili su dva projektila na američki brod pod grčkom zastavom koji je išao prema jemenskoj luci Aden isporučiti humanitarnu pomoć. Dan prije projektilima su pogodili brod u britanskom vlasništvu pod zastavom Belizea koji je u subotu potonuo s hiljadama tona gnojiva na brodu.

Jemenska grupa je posljednjih sedmica proširila i oklopila svoje rovove i tunele u udaljenim i krševitim planinama provincije Hajjah, sjeverozapadno od glavnog grada Sane, s ciljem bolje zaštite svog vojnog arsenala, posebno projektila, te pokreću napade sa sigurnijih položaja okrenutih prema Crvenom moru i Adenskom zaljevu, kako javlja agencija Bloomberg pozivajući se na izvore na terenu.

Husi također koriste novo oružje kako bi proširili tipologiju svojih napada, uključujući podvodne bespilotne letjelice, koje je teže proizvesti od onih iz zraka, ali su jeftinije od projektila. Također su kompliciraniji za presretanje i prijetnju najranjivijim dijelovima brodova. Vođa Husija, Abdelmalik Al Husi, nedavno je izjavio kako će ove nove podvodne tehnologije "zabrinuti neprijatelja".

Milicija je također pribjegla većoj mobilnosti kako bi izbjegla američke napade, iskorištavajući nedostatak dobrih obavještajnih podataka. Iskorištavaju svoje sukobe sa Sjedinjenim Državama i odbranu palestinske stvari, vrlo popularne među Jemencima i u cijeloj regiji, kako bi proširili svoje redove. U skladu s tim, od oktobra su ubrzali svoje kampanje regrutiranja i procjenjuje se da je angažirano na destke hiljada novih boraca. "Oni koriste svoju borbu protiv Velikog demona, američkih snaga, kako bi ponovno pokrenuli svoju retoriku regrutiranja", primjećuje jemenski vojni analitičar Al-Aulaqi.

Suočeni s ovim scenarijem, visoki američki zvaničnici priznali su posljednjih dana da je njihova strategija smanjila napade, ali ih nije zaustavila. Gabrielle Reid, pomoćnica direktora obavještajnog odjela u sigurnosnoj konzultantskoj firmi S-RM, vjeruje da, iako bi zračni napadi pod vodstvom SAD-a mogli privremeno smanjiti arsenale oružja i materijala, “trenutna strategija vjerojatno neće bitno degradirati njihove sposobnosti u slijedećih nekoliko sedmica ili mjeseci .”

Strategija Bijele kuće u Crvenom moru u suprotnosti je s onom usvojenom protiv milicija koje podržava Iran u Iraku i Siriji. Ondje je vojska Sjedinjenih Država, koja ima trupe na terenu, odlučila smaknuti nekoliko zapovjednika i tako uspjela zaustaviti napade na njihove položaje koje su nastavili nakon izraelske invazije na Gazu. Washington također ističe Teheran kao glavnog dobavljača oružja i vojne tehnologije Husija. No smatra se da strah od širenja sukoba prema eskalaciji koja dovodi u pitanje primirje s zvaničnim Rijadom koči agresivnije mjere. Pravna ograničenja američkog djelovanja i insistiranje Husija da će zaustaviti napade tek kada Izrael prestane s agresijom na Gazu otvaraju dodatna pitanja. (El Pais)