Troje male djece i žena u tridesetim godinama povrijeđeni su u četvrtak u blizini škole u Dublinu, u napadu praćenim destruktivnim nemirima za koje je okrivljena ekstremna desnicu koja se koristila “dezinformacijama” o ovom događaju.

Odrasla žena u dobi od 30 godina i petogodišnja djevojčica zadobile su teške rane u napadu, u kojem je upotrijebljen nož. Petogodišnji dječak i šestogodišnja djevojčica zbog lakših ozljede također su medicinski zbrinuti. Dječak je kasnije pušten iz bolnice.

Osumnjičeni u ovom slučaju je u pritvoru, objavile su irske policijske snage za koje je motiv napada “potpuno nejasan”.

Napad, koji je policija opisala kao “ozbiljan incident javnog reda”, dogodio se na Parnell Square East, u samom centru Dablina, nešto poslije 13:30 u četvrtak 23. novembra.

Te večeri u gradu su izbile scene nasilja nakon što je grupa izgrednika napala policijska vozila i zapalila. Na snimcima se vide opljačkane trgovine, zapaljeni policijski automobili i gradski autobusi, a ljudi se sukobljavaju s policajcima.

Nakon napada, krajnje desničarske ličnosti širile su glasine o nacionalnosti napadača, a jedan demonstrant rekao je novinarima da “Irce napada ovaj ološ”.
Policija je saopćila da je osumnjičeni pritvorenik muškarac u kasnim četrdesetim ili ranim pedesetim godinama, koji je također povrijeđen, ali nisu dali više informacija o njemu. Oni su okrivili krajnje desničarsku frakciju za nered u četvrtak i zamolili ljude da napuste ulice.

Policijski komesar rekao je da su neredi bili “sramotni” sugerirajući da su vođeni dezinformacijama o koje su se širile internetom u “zlonamjerne svrhe”.
Glasnogovornik policije rekao je na konferenciji za novinare da preliminarne informacije sugeriraju kako je napad nožem bio samostalan događaj, a ne teroristički čin. Dodao je da istražitelji prate određenu liniju istrage i da ne traže druge osumnjičene.

“Napad na djecu je čin apsolutnog kukavičluka i izopačenosti”, napisao je Gary Gannon, član parlamenta.

Irski predsjednik Michael D. Higgins rekao je da je napad nožem užasan incident i da su njegove misli i molitve bile s djecom i njihovim porodicama. No, dodao je da je to stvar policije. “To što bi ga koristile ili zloupotrebljavale grupe s agendom koja napada princip socijalne uključenosti jeste za osudu", rekao je irski predsjednik, misleći na demonstrante krajnje desnice, ”i zaslužuje osudu svih onih koji vjeruju u vladavinu prava i demokratiju.”

Prema riječima policijskog glasnogovornika Liama Geraghtyja, prolaznici su pomogli u borbi protiv napadača. “Koliko razumijem, građani su intervenirali u vrlo, vrlo ranoj fazi,” rekao je, “i mi aplaudiramo tim ljudima što su se uključili u tako traumatičnu i potencijalno opasnu situaciju za sebe.”

Irska ministrica pravosuđa Helen McEntee nazvala je napad nožem “užasnim zločinom”, ali je rekla da “scene kojima svjedočimo ove večeri u centru našeg grada ne mogu i neće biti tolerirane”.

“Ne smije se dozvoliti da razbojnički i manipulativni element koristi užasnu tragediju da izazove pustoš”, rekla je ona, apelirajući na smirenost.

(Izvor: The New York Times)