U medicinskom izvještaju o smrti režisera navodi se da je on odlučio da okonča svoj život. On je "pribjegao pravnoj pomoći u Švicarskoj radi dobrovoljnog odlaska" jer je "bio pogođen 'višestrukim onesposobljavajućim bolestima'", rekao je Godardov pravni savjet Patrick Jeanneret za AFP.

Njegova porodica je rekla da je uticajni reditelj umro "mirno kod kuće" sa svojom suprugom, švajcarskom filmskom rediteljkom, Annie-Marie Miéville.

Godard, koji je rođen u Parizu 1930. godine u francusko-švajcarskoj porodici, decenijama je živio kao samotnjak u švajcarskom selu Rolle.

Francuski list Libération citirao je neimenovani izvor blizak porodici koji je rekao: „Nije bio bolestan, jednostavno je bio iscrpljen. Stoga je donio odluku da to okonča. To je bila njegova odluka i bilo mu je važno da se to sazna.”

Praksa potpomognutog umiranja – pomaganje nekome da si oduzme život na njihov zahtjev – regulirana je u Švicarskoj i dozvoljena ako se nudi bez sebičnog motiva osobi koja ima sposobnost odlučivanja da okonča vlastitu patnju.

Libération je citirao Godardovo pojavljivanje na švajcarskoj televiziji iz 2014. godine, kada su ga pitali kako gleda na umiranje. Rekao je da nije predvidio da želi da nastavi da živi po svaku cijenu. „Ako sam previše bolestan, nemam nikakvu želju da me vuku u kolicima... nikako“, rekao je. Upitan da li može da zamisli da pribjegne potpomognutom umiranju, rekao je: "da", ali je dodao "za sada", rekavši da je izbor "i dalje veoma težak".