- Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine se odazvala pozivu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca na sastanak o privrednoj saradnji i unapređenju vanjskotrgovinske razmjene sa Republikom Srbijom. Iskoristivši sastanak, a vođen direktnim upitima privrednih subjekata-članica Privredne komore FBiH, potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić je na sastanku direktno upitao ministra Momirovića o konkretnim barijerama koje Republika Srbija trenutno čini i time sprječava daljnje unapređenje zajedničkog regionalnog tržišta.

Jašarspahić je na sastanku insistirao na iskorištenju i aktiviranju svih alata koje nude do sada potpisani sporazumi, kao što je CEFTA i usvojeni potpisani akcioni plan Zajedničko regionalno tržište 2021-2014, te napomenuo da se eventualni efekti koje najavljuju zagovornici "otvorenog Balkana" nalaze u obavezama koje proizilaze iz već postojećih sporazuma, a ne provode se. Naglasio je Memorandum o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima potpisan 2014. godine koji do danas nije izrodio niti jednu konkretnu inicijativu - saopćeno je.

Kako je istaknuto, od primjera postojećih barijera, Jašarspahić je upitao gostujućeg ministra kako to da proizvođači odbojnih zaštitnih ograda za puteve ne mogu plasirati svoje proizvode na tržište Srbije, bez obzira što posjeduju sve standarde i ispunjavaju tehničke propise koje je prihvatila Srbija kroz preuzeti harmonizirani standard "SRPS EN 1317", jer se traži provođenje Tehničkog uputstva Javnog preduzeća Putevi Srbije koje skriva dodatne uvjete koji eliminiraju druge ponuđače.

- To je tipski primjer necarinske skrivene barijere. Drugi primjer je iz drvne industrije gdje se prilikom prelaska granice naplaćuje dodatni fitosanitarni pregled za europalete koje već imaju žig termičke obrade ISPM 15 i kao takve bez problema idu na teritorij EU.

Također, Jašarspahić je direktno upitao gostujućeg ministra da li je ikada na sjednicama Vlade Srbije bilo govora o plaćanju naknada za dosadašnje korištenje hidropotencijala rijeke Drine za postojeće hidroelektrane Zvornik i Bajina Bašta.

Na kraju, a zbog pretjerane i popolističke priče o navodnoj otvorenosti i pruženim rukama Bosni i Hercegovini, upitao je ministra kako to da se od svih pritužbi o skrivenim i necarinskim barijerama koje se dešavaju unutar CEFTA regije, najveći broj upravo odnosi na barijere koje na razne načine postavlja Republika Srbija.

Ni na jedno pitanje nismo dobili adekvatan odgovor niti otvorenu spremnost da se to riješi - navedeno je u saopćenju.

Dodaje se da upravo zbog toga iznenađuje da je bh. resorni ministar izjavio kako je poslovna zajednica podržava inicijativu "otvoreni Balkan".

- Jasno je sada da je sastanak koji je sazvan kao sastanak o privrednoj saradnji i unapređenju vanjskotrgovinske razmjene sa Republikom Srbijom, ustvari zamišljen kao politička predstava i osmišljen u političkom Beogradu, a ne u poslovnoj zajednici. Dakle, Privredna komora FBiH insistira na realizaciji i provođenu CEFTA sporazuma i CRM-a - istaknuto je u saopćenju.