Tokom današnje svečanosti koja se održavala ispred Fukuda Denshi Arene u Japanu, otkrivena je brzonzana statua u prirodnoj veličini legendarnog Ivice Osima koji je u 82. godini preminuo 1. maja 2022. godine u austrijskom Grazu. Otkrivanju spomenika u Japanu prisustvovali su Ivičina supruga Asima i sin Amar Osim.

Osim što je rođen 6. maja 1941. godine u Sarajevu, fudbalski je počeo 1954. godine u omladinskom pogonu FK Željezničar iz Sarajeva, gdje je dobio nadimak "Strauss sa Grbavice" i brzo postao miljenik publike.

U decembru 1968. godine prelazi u holandski FC Zwolle, a igrao je i za francuske klubove Starsbourg, Sedan, Valenciennes. Potom se vratio u Strazbur, gdje ostaje sve do 1978. godine i kraj igračke karijere. Bio je član mlade "U21" reprezentacije SFR Jugoslavije, potom "A" reprezentacije za koju je u 16. utakmici postigao osam golova.

Bogatu trenersku karijeru započeo je na klupi Željezničara 1978. godine, trenirao je reprezentaciju SFR Jugoslavije, Partizana, Panatinaikosa, Strum Graz, JEF United te selekciju Japana.

Ostavku na klupi reprezentacije Jugoslavije dao je 23. maja 1992. godine na konferenciji za novinare u Beogradu.

Anadolija je povodom godišnjice Osimove smrti podsjetila da je za vrijeme boravka u Japanu stekao veliku popularnost među Japancima. Godine 2005. u Japanu je izašla knjiga pod nazivom "Riječi Osima" u kojoj su bili napisani citati Ivice Osima. Knjiga je prodata u više od 400.000 primjeraka i bila je bestseler u ovoj državi. Također se 2009. godine našao na omotu videoigre “J-League Pro Soccer Club o Tsukurou! 6 Ponos J“ japanske kompanije SEGA. Godinu dana kasnije komentirao je utakmice Svjetskog prvenstva iz Južnoafričke Republike za područje Japana za televizijsku korporaciju SKY.

Dok je bio selektor reprezentacije Japana, 16. novembra 2007. godine, doživio je moždani udar u svom apartmanu u Tokiju za vrijeme gledanja utakmice engleske Premijer lige. Nakon udara bio je komi do 3. decembra 2007. godine. Nakon buđenja iz kome prvo što je upitao suprugu Asimu bilo je:"Kako je prošla utakmica?", koja se igrala u trenutku nesreće. Dok je bio u komi posjećivao su ga velika imena iz svijeta fudbala kao što su Michel Platini i Sep Blatter.

˝Ivica Osim je poznat kao glavni menadžer japanske fudbalske reprezentacije. Statua je napravljena našom 3D tehnologijom. Napravili smo 3D podatke od njegovih fotografija i uradili njihov model na 3d štampaču. Ako imate priliku da odete u Fukuda Denshi Arenu, pogledajte statuu. Precizno izrađena statua će vas iznenaditi, poručili su iz ˝Castema˝, firma koja je radila statuu.

˝Želimo da izrazimo iskrenu zahvalnost svima vama koji ste podržali i doprinijeli postavljanju spomenika˝, poručili su iz Jef Uniteda.