Smješten u pokrajini Sind, na jugozapadu Pakistana, grad Jacobabad najtopliji je grad na svijetu. Osim vrućine, stanovnici se suočavaju i s ekstremnim siromaštvom. Termometar je lani u maju pokazivao 51 stepen na vrhuncu toplinskog vala, uzrokujući smrt desetina ljudi i prouzročivši nestanak struje i vode za milione stanovnika.

U ovom gradu često nedostaje sredstava za rashlađivanje. Malo svježine unosi samo ventilator ali i to samo onda kada ima struje. No unatoč rekordnim temperaturama, radnici su na gradilištima, prisiljeni raditi kako bi živjeli i uzdržavali svoje porodice. Lokalna bolnica bilježi priljev pacijenata žrtava sunčanice, gastroenteritisa ili čak niskog krvnog pritiska.

U pokušaju da nadoknade nedostatak novaca, stanovnici se organiziraju na posao rano ujutro i izbjegavaju izlazak vani ili rad u popodnevnim satima, na vrhuncu dnevne vrućine.

Posljednjih godina, zbog klimatskih promjena, temperature u Jacobabadu su naglo porasle. Tokom proteklih nekoliko desetljeća, u nekoliko navrata, temperature i nivo vlage dosegnli su prag koji su stručnjaci opisali kao "topliji nego što ljudsko tijelo može podnijeti". Tada mehanizmi ljudskog tijela za hlađenje prestaju funkcionirati.

Očekuje se da će Pakistan biti među zemljama najteže pogođenim rastućim temperaturama u narednim desetljećima, prema Amnesty Internationalu. Za stanovnike Jacobabada klimatske promjene već su stvarnost. Padanje u nesvijest od toplinskog udara je uobičajeno, a stanovnici provode dane očajnički tražeći spas od vrućine.

Oni koji žive u siromaštvu posebno su osjetljivi na učinke klimatskih promjena, jer ne mogu pristupiti električnoj energiji, čistoj vodi ili odgovarajućem skloništu.

Mnogi muškarci u Jacobabadu rade kao nadničari i posebno su izloženi vrućini. Radnici u ciglani, kojih u gradu ima 5000, proizvode dnevnu kvotu od 1000 cigli za manje od pet dolara dnevno. Rade uz uzavrele peći na otvorenom, često bez zaštite od vrućine.

Žene su teško pogođene ekstremnom vrućinom u Jacobabadu, budući da nemaju pristup mehanizmima za hlađenje koji su dostupni muškarcima i djeci. Zbog društvenih konvencija u islamskoj zemlji, žene se ne mogu rashladiti skakanjem u vodu i mogle bi se suočiti s nasiljem ako spavaju vani.

Djeca u Jacobabadu često pate od kožnih bolesti, uključujući jake opekotine od sunca i apscese povezane s izlaganjem suncu i lošom higijenom. Ekstremna vrućina može uzrokovati razne zdravstvene probleme, uključujući probleme s bubrezima i srcem, pa čak i oštećenje mozga.

Stanovnici Jacobabada tvrde da je svake godine sve toplije. Uzgajivači kažu da mango i hurme koje uzgajaju sad brže sazrijevaju zbog vrućine. Uz rastuće temperature i nadolazeću klimatsku krizu, Pakistan se suočava i s energetskom krizom.

Iako solarni paneli postaju sve popularniji, oni su preskupi za dnevnice u Jacobabadu. Mnogi stanovnici Jacobabada ne mogu si priuštiti hladnjake, a čak i ako mogu, stalni nestanci struje i struje znače da su oni često beskorisni. Zbog toga je kupovina leda nužan trošak, a led je postao najunosniji posao u tom pakistanskom gradu.