Da je to zvanična doktrina Izraela svjedoči I korištenje bombi sa bijelim fosforom. Kanal Quds News Network na društvenoj mreži X objavio je fotografiju bombi sa bijelim fosforom na kojima su izraelski vojnici napisali poruku: “Neka vaše selo izgori”.

 

Ranije je organizacija Human Rights Watch (HRW) saopštila da je izraelska vojska nedavno koristila municiju od bijelog fosfora u Libanu i Gazi. Mada je ovo izraelska vojska demantovala, HRW navodi da je i ranije registrovao slučajeve u kojima je Izrael upotrijebio ovakvo oružje. Radi se o toksičnoj supstanci nalik vosku koja gori na temperaturama koje su dovoljno visoke da rastope metal.

“Bijeli fosfor je nezakonito neselektivan kada se širi u zraku u naseljenim urbanim područjima, gdje može zapaliti kuće i uzrokovati ogromnu štetu civilima“, rekao je Lama Fakih, direktor za Bliski istok i Sjevernu Afriku u HRW-u.

Bijeli fosfor je toksična supstanca nalik vosku koja gori na više od 800 stepeni Celzijusa. Zbog karakteristike ove supstance da stvori vatru koja se brzo širi i stvara gust dim na širokim područjima vojske koriste bijeli fosfor za stvaranje dimnih zavjesa. Dim obično traje sedam minuta. Često je bezbojan, bijel ili žut, i ima miris poput bijelog luka.

Municiju od bijelog fosfora je teško ugasiti, te se plament nastavlja sve dok fosfor ne izgori ili kada više nije izložen kisiku.
Može se koristiti artiljerijskim granatama, bombama ili raketama.

“Bijeli fosfor koji se ispali u zrak širi supstancu na široko područje, ovisno o nadmorskoj visini eksplozije, i izlaže opasnosti više civila i infrastrukture nego lokalizirani napad“, rekao je za Al Jezeeru Ahmed Benchemsi, direktor komunikacija za Bliski istok i Sjevernu Afriku HRW-a.

Bijeli fosfor može spaliti kožu do kosti, a tijelo može apsorbirati hemikalije, uzrokujući propadanje više organa, uključujući jetru, bubrege i srce.

“Opekotine imaju dvostruki efekat. Imaju lokalizirani efekat zbog same opekotine, koja je generalno prilično teška i veoma duboka, a onda je drugi efekat metabolički, koji može da ubije pacijente”, rekao je Roman Hossein Khonsari, profesor maksilofacijalne hirurgije i plastične hirurgije u bolnici Necker-Enfants Malades u Parizu.

Objasnio je da metabolički poremećaji mogu uključivati abnormalne nivoe kalija koji uzrokuju zatajenje srca.

Khonsari, koji je radio u Jerevanu tokom rata između Armenije i Azerbejdžana, rekao je da ako ljekari ne identifikuju opekotine uzrokovane bijelim fosforom, žrtva možda neće dobiti potrebnu njegu zbog rizika od otkazivanja organa. Također je objasnio da opekotine od fosfora nastavljaju probijati kožu i da dođu do kostiju ako se supstanca pravilno ne ispere.

Bijeli fosfor, koji se lijepi za mnoge površine, poput odjeće, također se može ponovo zapaliti ako ponovo dođe u dodir s kožom.
Također može biti smrtonosan ako se udiše, a isparenja mogu ozbiljno iritirati oči i učiniti ih osjetljivim na svjetlost.