Agencija UN-a za palestinske izbjeglice saopćila je da su neki zaposlenici koji su pušteni iz izraelskog pritvora prijavili da su bili pod pritiskom izraelskih vlasti da lažno navedu kako agencija ima veze s Hamasom i da je osoblje učestvovalo u napadima 7. oktobra.

Tvrdnje su sadržane u izvještaju UN-ove Agencije za pomoć i radove (UNRWA), datiranog od februara 2024, za koji se navodi da ga je pregledala novinska agencija Reuters, a koji sadrži detaljne navode o maltretiranju u izraelskom pritvoru nekoliko Palestinaca, uključujući one koji rade za UNRWA.

Direktorica komunikacija UNRWA-e Juliette Touma rekla je da agencija planira predati informacije u neobjavljenom izvještaju na 11 stranica agencijama unutar i izvan UN-a specijaliziranim za dokumentiranje potencijalnih kršenja ljudskih prava.

"Kad se rat završi, potrebno je provesti niz istraga kako bi se ispitala sva kršenja ljudskih prava", rekla je ona.

U dokumentu se navodi da je izraelska vojska pritvorila nekoliko palestinskih djelatnika UNRWA-e i dodaje da je zlostavljanje koje su neki doživjeli uključivalo teška fizička premlaćivanja, gušenje vodom i prijetnje članovima porodice.

"Članovi agencije bili su izloženi prijetnjama i prisiljavanju od strane izraelskih vlasti dok su bili u pritvoru, i pod pritiskom da daju lažne izjave protiv Agencije, uključujući da je Agencija povezana s Hamasom i da su članovi osoblja UNRWA-e učestvovali u zločinima 7. oktobra 2023. “, navodi se u izvještaju.

Pored navodnog zlostavljanja koje su pretrpjeli članovi osoblja UNRWA-e, palestinski pritvorenici su šire opisali navode o zlostavljanju, uključujući premlaćivanje, ponižavanje, prijetnje, napade pasa, seksualno nasilje i smrt zatočenika kojima je bila uskraćena medicinska pomoć, navodi se u izvještaju UNRWA.

(The New Arab)