"Prvi put nakon decenija, izraelska vojska se bori u srcu grada Gaze. U srcu terorizma", rekao je novinarima u blizini granice Gaze general-major Yaron Finkelman, komandant Južne komande Izraelskih odbrambenih snaga.

"Svakog dana i svakog sata snage ubijaju militante, otkrivaju tunele i uništavaju oružje i nastavljaju dalje prema neprijateljskim centrima."

Izrael je ranije rekao da je opkolio grad Gazu, dom oko trećine od 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze, i da će ga uskoro napasti kako bi uništio Hamasove borce koji su prije mjesec dana napali izraelske gradove preko granice.

Na terenu nije bilo naznaka da su se izraelske snage masovno probijale dalje u grad, ali je glasnogovornik vojske Richard Hecht sugerirao da bi trupe koje okružuju grad mogle vršiti napade unutra.

Vojno krilo Hamasa saopštilo je da njegovi borci nanose velike gubitke i štetu izraelskim snagama koje su napredovale. Prema saopštenju Hamasa, do sada su, kako tvrde, uništili više od 100 oklopnih vozila izraelske vojske.

Nije moguće provjeriti tvrdnje bilo koje strane na bojnom polju.

 

Izrael je stanovnicima grada Gaze dao prostor od 10 do 14 sati da napuste grad Gazu. Stanovnici kažu da su se izraelski tenkovi uglavnom kretali noću, pri čemu su se izraelske snage uglavnom oslanjale na zračne i artiljerijske napade kako bi očistili put za svoje kopneno napredovanje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gaze kaže da se 900.000 Palestinaca i dalje nalazi u sjevernoj Gazi, uključujući grad Gazu.

"Najopasnije putovanje u mom životu. Vidjeli smo tenkove iz blizine. Vidjeli smo raspadnute dijelove tijela. Vidjeli smo smrt", objavio je stanovnik Adam Fayez Zeyara na društvenim mrežama dok je putovao iz grada Gaze.

Dok je izraelska vojna operacija fokusirana na sjevernu polovinu Gaze, južna je također bila na udaru. Palestinski zdravstveni zvaničnici saopštili su da su najmanje 23 osobe ubijene u dva odvojena izraelska zračna napada u utorak rano ujutro na gradove Khan Younis i Rafah na jugu Gaze.