Izraelske snage digle su u zrak Univerzitet Al-Isra, otprilike 70 dana nakon što su izvršile raciju na jugu grada Gaze i pretvorile ga u vojni štab, javlja Anadolu.

Izraelska vojska objavila je video na kojem se vidi eksplozija zgrade Univerziteta. Snimak je prije toga kružio društvenim mrežama među izraelskim i palestinskim korisnicima.

Na snimku se vidi kako se iz zgrade nakon eksplozije diže ogroman crni dim.

U saopćenju Univerzitet Al-Isra reagirali su na eksploziju glavnih zgrada diplomskih i dodiplomskih studija ovog Univerziteta na jugu grada Gaze.

“Rušenje se dogodilo otprilike sedamdeset dana nakon što je cionistička vojska zauzela zgradu i koristila je kao vojnu bazu za svoja vozila i kao centar za snajperske napade na nenaoružane civile u Ar-Rashidu, Al-Mugragi i Ez-Zehri”, navedeno je u saopćenju.

Naznačeno je da napadi Izraela nisu bili ograničeni samo na glavnu zgradu, već i na “Narodni muzej”, prvi muzej u zemlji koji je osnovao Univerzitet i licenciralo Ministarstvo historijskih spomenika.

Istakli su da je u muzeju postojalo više od 3.000 artefakata.

Naveli su da je izraelska vojska “opljačkala historijske artefakte prije nego što je digla u zrak zgradu muzeja kako bi prikrila posljedice zločina”.

Podsjetili su da je Izrael također digao u zrak zgrade prve i jedine univerzitetske bolnice u Gazi i druge univerzitetske bolnice u Palestini, zgradu pravnog fakulteta, sudnice i maturalne sale.

Osudili su bombardiranje obrazovnih institucija u Gazi navodeći da na taj način žele spriječiti Palestince da se obrazuju.

Prema statističkim podacima Ureda za medije vlade u Gazi, izraelska vojska od početka napada u Pojasu Gaze u potpunosti je uništila 95 škola i univerziteta i djelimično 295 škola i univerziteta.