Zvanična palestinska novinska agencija Wafa javila je da je u napadu na džamiju povrijeđeno na desetine vjernika koji su tokom noći obavljali molitvu. Palestinski Crveni polumjesec izvijestio je da su izraelske snage spriječile njihove ljekare da dođu do džamije, prenosi Guardian.

Osudivši "nezapamćeni zločin", palestinski pokret Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, pozvao je Palestince na Zapadnoj obali da se "u velikom broju upute u džamiju Al-Aksa kako bi je branili".

Fotografije i videosnimci na društvenim mrežama navodno pokazuju kako izraelski policajci tuku Palestince pendrecima u džamiji.

Sukob se događa tokom ramazana, dok se židovi pripremaju za proslavu Pasha u srijedu navečer, a izraelsko-palestinski sukob se ponovno širi od početka godine.

Izraelska policija je objavila video isječak u trajanju od pedesetak sekundi u kojemu se vidi eksplozija u bogomolji, vjerojatno pirotehničkih sredstava i naziru se siluete koje bacaju kamenje. Policija je istakla da se na desetine mladih, naoružanih palicama, kamenjem i vatrometom, ranije uvečer zabarikadiralo u džamiju kako bi započelo nasilne nerede. Policija je dodala da je satima pokušavala da ubijedi mlade ljude da mirno izađu iz džamije, ali su nakon stalnog odbijanja bili primorani da nasilno uđu u zgradu.

Na drugoj policijskoj snimci vidi se interventna policija kako ulazi u džamiju zaklanjajući se štitovima od petardi. 

Nakon vijesti o okršaju u Al-Aksi, sa sjevera Pojasa Gaze je ispaljeno nekoliko raketa na izraelski teritorij, rekli su novinari AFP-a i svjedoci.