Izraelska policija u četvrtak je privela predsjedavajućeg Višeg arapskog komiteta za nadzor, bivšeg predsjednika stranke Hadash Mohammeda Barakeha, kako bi ga ispitala u vezi s planovima za organiziranje protesta u Nazaretu.

Policija je kasnije ispitala i tri bivša arapska člana Kneseta (izraelski parlament) iz stranke Balad, kao i generalnog direktora stranke.

Viši arapski komitet, koji se sastoji od arapskih zastupnika u Knesetu i predstavnika političkih pokreta, lokalnih arapskih vlasti i organizacija civilnog društva, rekao je da je odbor planirao održati protest u 11 sati u centru Nazareta, na kojem su prisustvovali samo lideri ovog tijela i predstavnici stranaka, dakle isključivo oni koji su dobili poziv.

Policija je saopćila da je Barakeh ispitan zbog sumnje da je pokušao “organizirati demonstracije koje bi mogle dovesti do podsticanja i narušavanja javnog mira, kršenjem policijskih naređenja”.

Nakon ispitivanja Barakeha, policija je privela bivše poslanike stranke Balad Haneen Zoabi, Sami Abu Shehadeha i Mtanes Shehadeha, kao i generalnog direktora stranke Yousefa Tatura. Oni su došli na mjesto planiranog okupljanja kako bi protestirali protiv rata koji je izbio 7. oktobra.

Pravni centar Adalah za prava arapskih manjina u Izraelu, koji pruža pravne savjete Barakehu, rekao je da je on dan ranije, u srijedu, obavijestio komandanta policijske stanice u Nazaretu o planovima za protest na kojem će prisustvovati najviše 50 ljudi. Barakeh je rekao da za demonstracije nije potrebna dozvola i zamolio je policiju da se ne miješa.

U izjavi koja se poziva na premijera Benjamina Netanyahua i krajnje desnog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira, stranka Hadash je pritvaranje bivših članova Kneseta nazvala „napadom vlade Ben-Gvira i Netanyahua na ovlašteno rukovodstvo arapske javnosti s ciljem izazivanja napetosti između Jevreja i Arapa i utišavanja glasova koji pozivaju na mir i zaustavljanje rata.”

Visoki sud pravde odbio je predstavke Hadasha i Adalaha kojima se osporava policijska zabrana protesta u sjevernim arapskim gradovima Sahin i Umm al-Fahm protiv izraelskih operacija u Gazi. U svojoj presudi, sud je naveo da „uprkos uzvišenom statusu prava na protest i okupljanje, složena stvarnost u kojoj se nalazimo utiče na to koliko su [prava] uravnotežena u tom pogledu“.

Prije donošenja sudske odluke u ovom slučaju, policija je obavijestila sud da je gotovo izvjesno da bi demonstracije mogle narušiti javni mir i sigurnost. Tročlano vijeće koje čine sudije Isaac Amit, Yael Willner i Ruth Ronen prihvatilo je tvrdnju policije da će morati rasporediti znatnu ljudsku snagu kako bi održali red u Sakhninu i Umm al-Fahmu u vrijeme kada im iz Libana prijete raketni napadi.

Sudija Amit je naglasio da svaka zabrana marša ili okupljanja mora biti krajnje sredstvo, rekavši da je sud primio na znanje da se policija obavezala da će razmotriti svaki zahtjev za održavanje protestai na osnovu konkretnih saznanja i procjene donositi odluke da li će protesti biti dozvoljeni ili neće.

U saopćenju u četvrtak iz Pravnog centra Adalah naveli su da presuda suda policiji ne daje široka ovlaštenja da zabrani proteste u izraelskoj arapskoj zajednici, čak ni tokom rata. Adalah je optužio policiju da djeluje "kako bi ušutkala svaku kritiku i ugušila slobodu demonstracija arapskopalestinskih građana u Izraelu". Barakehovo hapšenje nazvano je nezakonitim i rečeno da je osmišljeno da spriječi legalne političke aktivnosti.

Udruženje za građanska prava u Izraelu nazvalo je pritvaranje bivših poslanika "novim i opasnim izrazom nesputanog oštrog napada vlade na arapsko društvo općenito i njegovo vodstvo posebno". Policija nema ovlasti da zabrani protest u Nazaretu, za koji nije bila potrebna dozvola, navela je grupa, “a pogotovo nema pravo da zadrži vođe arapske zajednice radi ispitivanja ili hapšenja”.

(Izvor: Haaretz)