Londonska uprava za javni transport (TfL) suspendirala je mašinovođu koji je pod policijskom istragom jer je putnike navodio da skandiraju “Slobodna Palestina“ preko sistema oglašavanja u podzemnoj željeznici u Londonu, piše Anadolu.

Lokalni mediji javljaju da je riječ o vozaču podzemne željeznice koji je upravljao metroom kojim su demonstranti putovali na skup solidarnosti s Palestinom 21. oktobra u Londonu.

Napominjući da je vozač koristio voz na centralnoj liniji u sistemu londonske podzemne željeznice, operativni menadžer TfL-a Glynn Barton rekao je da je time zloupotrebljavao sistem oglašavanja u metrou.

“Vozač je suspendiran s dužnosti dok mi nastavljamo da u potpunosti istražujemo incident u skladu s našim politikama i procedurama“, rekao je Barton.

Slučaj je u javnost dospio nakon što su objavljeni snimci na društvenim mrežama iz metroa, a na snimcima se čuje i kako je mašinovođa poželio ugodan dan i pozvao demonstrante da se mole za sve ugrožene ljude.

Vozača su kritizirali pojedini poslanici. Ministar za London Paul Scully rekao je da bi se osoblje trebalo “fokusirati na svakodnevni posao” i upozorio da se ne podstiču tenzije u glavnom gradu.

Ministar sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva Tom Tugendhat napisao je na X-u: “Londonska zračna linija je za svakoga. Mnogi će ovo smatrati zastrašujućim.”

Reagirala je i izraelska ambasada. “Duboko je zabrinjavajuće vidjeti takvu netoleranciju u londonskim metroima... javni prijevoz trebao bi biti mjesto sigurnosti i inkluzivnosti za sve”, naveli su iz ambasade.

Nakon što je u ovaj incident uključena i policija, oglasio se i sindikat mašinovođa stajući na stranu svoga člana tvrdnjom da je uključivanje policije “smiješno pretjerana” i da se time treba interno baviti firma u kojoj mašinovođa radi.