Izrael je u petak zabranio kamionima sa humanitarnom pomoći da uđu u Pojas Gaze sa egipatske strane preko graničnog prelaza Rafah, nastavljajući razorni napad na palestinsku enklavu nakon što je završena jednonedjeljna humanitarna pauza, javlja Anadolu.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopćilo je da je izraelska strana obavijestila ovu i druge humanitarne organizacije koje djeluju u Gazi o odluci koja je na snazi do daljnjeg.

U saopćenju se dodaje da je Izrael dao instrukcije da se kamioni na palestinskoj strani prelaza Rafah isprazne što prije.

"Ova odluka pogoršava patnju (palestinskog) naroda i povećava opseg izazova za humanitarne organizacije u ublažavanju patnje naroda", navodi se u saopćenju.

Izraelska vojska intenzivno je nastavila napade širom Pojasa Gaze u petak rano nakon završetka humanitarne pauze, a prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze u petak je najmanje 178 Palestinaca ubijeno, a 589 povrijeđeno.

Otkako je Izrael pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, prema podacima vlasti u Gazi ubijeno je više od 15.000 Palestinaca, među kojima 6.150 djece.

(Izvor: Anadolu Agency)