Izraelske snage su ubile 14 Palestinaca u manje od tri sedmice u 2023. godini, jer se čini da će ova godina premašiti posljednju kao najsmrtonosniju za Palestince otkako su 2005. godine počeli da se vode evidencije.

U ponedjeljak izraelske snage su rano ujutro ubile 14-godišnjeg Omara Al-Khmoura u izbjegličkom kampu Dheisheh u Betlehemu, dok su navodno namjeravale uhapsiti još jednog Palestinca i međunarodnog aktivistu solidarnosti koji je tamo boravio.

Prema Al-Khmourovom prijatelju, koji je razgovarao za novinsku kuću The New Arab, omladina iz logora „suočila se s [izraelskim] vojnicima kamenicama, jureći ih sve do glavnog puta izvan logora, a među njima je bio i Omar… [Vojnici] su otvorili vatru na izlasku i ranili Omara u glavu, a on je odveden u bolnicu Beit Jala gdje je proglašen mrtvim manje od sat vremena kasnije”.

Prijatelji tinejdžera su navodno pronašli rukom pisano pismo na papiru školske sveske u njegovom džepu, u kojem je pozvao Palestince "da budu svjesni da živimo pod okupacijom, da nastave borbu i da ne ostavljaju moju majku samu".

Daleko od toga da je incident van ubočajnih dešavanja, Al-Khmour je postao četrnaesti Palestinac kojeg su ubile izraelske okupacione snage na Zapadnoj obali od početka 2023. godine, kao i treći mladi Palestinac ubijen u kampu Dheisheh u roku od mjesec dana, nakon ubistava 15-godišnjeg Adama Ayyada tokom vojnog napada prije dvije sedmice i 26-godišnjeg Omara Manae u decembru.

U nedjelju su izraelski vojnici ubili Ahmeda Kahalu, 45-godišnjeg oca četvero djece, dok se vozio na posao sa svojim 20-godišnjim sinom i zaustavili su ih na kontrolnom punktu u blizini grada Silwad.

Izraelske snage su prethodnog dana ubile i 24-godišnjeg Ezedina Hamamrha i 23-godišnjeg Amjada Khaliliyeha u selu Jabaa na sjeveru Zapadne obale otvorivši vatru na automobil kojim su se mladići vozili. Istog dana, 19-godišnji Yazan Jaabari je također podlegao ranama koje su mu prošle sedmice zadale izraelske snage tokom njihovog napada na selo Kufr Dan.

2022. godina je proglašena najsmrtonosnijom godinom za Palestince, posebno na Zapadnoj obali, od 2005. godine, sa preko 226 Palestinaca koje su ubile izraelske okupacione snage, uključujući 53 tokom 11-dnevnog bombardovanja pojasa Gaze. Sa 14 ubistava koja su se dogodila već u manje od mjesec dana do sada ove godine, čini se da se zamah prošlogodišnjeg nasilja izraelske okupacije nastavlja i 2023., u skoro svakodnevnom pogubljenju Palestinaca.

Tokom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o vladavini prava prošlog četvrtka, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres dao je opštu izjavu osuđujući "sva nezakonita ubistva i djela ekstremista, nema opravdanja za terorizam". On je, međutim, priznao da "širenje naselja od strane Izraela i rušenja domova i deložacije izazivaju bijes i očaj". Ističući da se Izrael mora pridržavati međunarodnog prava. Guterres je naglasio da je "vladavina prava u srcu postizanja pravednog i sveobuhvatnog mira".

Na istom sastanku SBUN-a, Rijad Mansour, palestinski ambasador pri UN-u, odgovorio je tvrdnjom da "vladavina prava ne može koegzistirati nekažnjeno", pitajući "Da li je bilo koji izraelski zvaničnik pozvan na odgovornost? Bilo koji izraelski general? Bilo koji izraelski vojnik? Bilo koji izraelski naseljenik?"