Ljudi stoje u kući uništenoj u ponedjeljak u izraelskom napadu u Rafahu u Pojasu Gaze. “Ovdje u Gazi nitko ne govori o novoj godini. To je luksuz koji si niko ovdje trenutno ne može priuštiti”, rekao je jedan humanitarni radnik u Rafahu.

Izrael je rekao da će ove sedmice povući dio trupa iz Gaze, što ukazuje na to da možda mijenja svoju taktiku na terenu, unatoč tome što je i dalje predan ratnim naporima.

U saopćenju objavljenom u ponedjeljak, IDF (Israel defence forces) objavio je da će se dvije brigade povući iz Gaze ove sedmice. Tri druge brigade slijedit će ih još neodređenog datuma, najavio je IDF.

Daniel Hagari, glasnogovornik IDF-a, rekao je u nedjelju navečer da će povlačenje rezervista “uveliko olakšati opterećenje privrede i omogućiti im da se okupe za nadolazeće događaje sljedeće godine”.

Izraelsko povlačenje pet brigada moglo bi uključivati nekoliko hiljada vojnika, ali Hagari je obećao da će se “dugotrajne borbe” nastaviti. Analitičari su rekli da taj potez ukazuje na to da vojska možda prelazi na ciljaniji pristup usred pritiska Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja na Izrael kako bi smanjila civilne žrtve kao rezultat izraelskih operacija u Gazi.

“Čini se da je ovo početak postupnog prelaska na operacije manjeg intenziteta na sjeveru koje potičemo”, rekao je američki dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

IDF je odbio dati podatke o tome koliko će vojnika biti povučeno.

Otkako su počeli sukobi 7. oktobra,  u Gazi je poginulo 21.978 ljudi, a 57.697 ih je ranjeno. Rat je raselio gotovo dva miliona osoba koji pate od nedostatka vode, hrane i medicinske pomoći.

Čini se da smanjenje broja vojnika u Gazi signalizira novu fazu rata, “dugoročnu borbu manjeg intenziteta na kojoj insistira Bidenova administracija”, rekao je Charles D. Freilich, viši istraživač na Institutu za istraživanje nacionalne sigurnosti i bivši zamjenik izraelskog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Sjedinjene Američke Države podržale su izraelsku borbu protiv Hamasa oružjem i diplomacijom, istovremeno pozivajući premijera Benjamina Netanjahua da smanji ljudske gubitke u napadu. Broj žrtava u Gazi i dalje raste, a Organizacije za pomoć upozoravaju na nadolazeću glad.

Hagari u svojoj izjavi nije spomenuo američki pritisak, navodeći umjesto toga ekonomski teret koji je rat stavio na zemlju. Masovna mobilizacija više od 300.000 rezervista za sudjelovanje u izraelskim ratnim operacijama pogodila je radnu snagu ove zemlje, posebno u sektoru visoke tehnologije. Ekonomisti su procijenili su da je rat izraelsku vladu do sada koštao približno 18 milijardi dolara, odnosno 220 miliona dolara dnevno.

Hagari je rekao da borbe nisu zapale u pat poziciju te da će se nastaviti u 2024. godini.

Ali “većina onoga što se može postići intenzivnim borbama već je postignuto”, rekao je Freilich.

“Hamas je teško pogođen, ali nije uništen ili svrgnut kao upravno tijelo. A ti će se napori nastaviti s drugačijim pristupom, dugoročnijim”, rekao je. To bi moglo uključivati nastavak neprijateljstava u gradu Khan Eunice i potencijalno napredovanje dalje na jug, ciljajući tunele između gaze i Egipta, pojasnio je Freilich.

(Izvor: The Washington Post)