Do koje mjere zapadni svijet može biti licemjeran kada umire nedužni narod, pogotovo ako su u pitanju muslimani, mi kao Bošnjaci smo osjetili na svojoj koži. Nažalost, ista se stvar događa i tokom posljednjih napada Izraela na Gazu.

Veoma se često u stranim medijima može pročitati da su „građani Izraela ubijeni“, a da su „Palestinci umrli“. Kao da civili u Palestini umiru od neke bolesti a ne od stalnog bombardiranja od Izraela. Nakon bombardiranja bolnice Al Ahli u Gazi, gdje je poginulo više od pet stotina civila među kojima su i djeca, razvikani New York Times mijenjao je naslov čak tri puta. Prvu vijest koju su objavili u vezi bombardiranja bolnice objavili su uz naslov „U izraelskom napadu na bolnicu poginulo stotine ljudi, kažu Palestinci“. Druga vijest o istom napadu nosi naslov „Najmanje pet stotina mrtvih u napadu na bolnicu u Gazi, kažu Palestinci“. A nedugo nakon toga mijenjaju ponovo naslov u „Najmanje pet stotina mrtvih u eksploziji u bolnici u Gazi, kažu Palestinci“.

Upravo se na taj način mijenjala i priča Izraela o bombardiranju pomenute bolnice. Najprije je pomoćnik premijera Izraela Benjamina Netanyahua Hananye Naftali na društvenim mrežama objavio da su „izraelske snage pogodile bolnicu u Gazi koju koriste teroristi Hamasa“. Nakon što je i vijest o bombardiranju bolnice naišla na osude u svijetu, Naftali je munjevitom brzinom izbrisao objavu i opravdavao se da je „pogriješio“, te da „Izrael ne bombardira bolnice“. Kako bi skrenuo priču od optužbi Izraela, na kraju je naglasio da je „poznato da Hamas civile koristi kao živi štit, što je ratni zločin, te da bi to trebao biti fokus“.

Izraelska vlada u više je navrata pokušavala javnost ubijediti da nije bombardirala bolnicu, te da je u pitanju „raketa Hamasa“, međutim svi dokazi, videoobjave itd. pokazuju suprotno. Ustvari, to je također priča na koju smo mi Bošnjaci navikli jer očito je da se taktike genocidaša mnogo ne razlikuju. Tako su i četnici tvrdili da smo mi sami granatirali Markale, pa se čak i dokazivalo odakle je pala granata. Isti scenarij, s drugim glavnim ulogama, ponavlja se u Gazi.

Prije bombardiranja bolnice u Gazi, u prvim danima posljednjih napada Izraela, pojavila se priča o četrdeset beba i djece kojima su odrubljene glave. Na početku su i zapadni mediji i predstavnici Izraelske vlade tvrdili da je to istina. Ministar Izraela Nir Barkat rekao je da će zbog masakra nad četrdesetero djece Izrael „obrisati Hamas s lica zemlje“. Američki predsjednik Joe Biden ubrzo se priključio ovoj priči tvrdeći da je „vidio fotografije djece“. Međutim, fotografija ili bilo kakvih dokaza o ubijenih četrdeset djece nije bilo. Ubrzo je reagirala i Bijela kuća kazavši da Biden nije vidio fotografije, nego je čuo o njima od Netanyahua.

Engleski medij The Times ovu je „priču“ objavio uz fotografiju ranjene palestinske djece iz Gaze. Ubrzo nakon što su shvatili da su koristili fotografiju palestinske djece zamijenili su je izraelskim građanima koji plaču. Nažalost, i ovu lažnu vijest prenijeli su skoro svi poznati zapadni mediji, bez obzira na to što su se pojedini poslije i ograđivali od iste, tvrdeći da nisu sigurni u istinitost. Međutim, iako se radi o laži, ista se priča i dalje širi društvenim mrežama i na taj se način pokušava opravdati svi zločini koje čini Izrael. Itekako je poznato da se društvenim mrežama takve vijesti šire „brzinom munje“, te da je poslije skoro pa nemoguće uvjeriti sve korisnike da se radi o laži. Upravo tome bi mediji trebali da služe, odnosno da u ovakvim osjetljivim situacijama objavljuju samo provjerene informacije, a ne one za koje nemaju apsolutno nikakav dokaz, ali ih objavljuju jer im „odgovara“.

Osim medija, tu su i pjevači, glumci, poznati jutjuberi i slično. Među njima je i Justin Bieber, koji je na svojim društvenim mrežama objavio poruku „Pray for Izrael“ (Molimo se za Izrael), uz fotografiju razrušene Gaze. I on je, nakon što je shvatio šta je objavio, ubrzo izbrisao pomenutu objavu. Glumica Jamie Lee Curtis objavila je poruku „Teror sa neba“, uz fotografiju, opet, palestinske ranjene djece koja gledaju u nebu. I ona je ubrzo obrisala pomenutu objavu.

Ovo su samo neke od laži koje se plasiraju kako bi se opravdali zločini Izraela prema nedužnom narodu Palestine. Da se Izrael bori protiv svih civila, potvrdio je izraelski vojnik Betzal Taljahu, koji je gostovao na CNN-u. Tada je Taljahu kazao voditeljici: „Pokušat ću da te ispravim. Rat nije samo s Hamasom, rat je sa svim civilima.“ I upravo je to ono što sprovodi Izrael u Gazi. Ubija civile, nedužnu djecu, ne birajući ni vjeru, ni dob ni spol, bombardira džamije, crkve, pa čak i bolnice. I kako bi opravdao to što radi, s obzirom na to da nema stvarne argumente, Izrael koristi lažne vijesti, a podršku dobija širom svijeta.

Do koje mjere ide i psihološki rat protiv svih onih koji podržavaju Palestinu i protive se Izraelu, pokazuje i dešavanje na društvenoj mreži Instagram. Naime, Instagram je pojedinim korisnicima koji se opisuju kao Palestinci u njihove biografije dodao riječ „teroristi“. Kompanija Meta izvinula se zbog navodnog propusta kazavši da je „riješila problem“. Također je i veliki broj profila na Facebooku koji su podržavali Palestinu izbrisan.