Planovi za odobrenje 4.560 stambenih jedinica u različitim područjima Zapadne obale uključeni su na dnevni red izraelskog Vrhovnog vijeća za planiranje koji se sastaje sljedeće sedmice, iako je samo 1.332 na konačnom odobrenju, dok ostatak još prolazi kroz preliminarni proces odobrenja.

„Nastavićemo da razvijamo naseljavanje i jačamo izraelsku vlast na teritoriji“, rekao je ministar finansija Bezalel Smotrič, koji također ima portfelj odbrane koji mu daje vodeću ulogu u administraciji Zapadne obale.

Većina zemalja smatra da su naselja izgrađena na zemljištu koje je Izrael okupirao 1967. godine nelegalna. Njihovo prisustvo je jedno od osnovnih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu.

Palestinci nastoje uspostaviti nezavisnu državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Mirovni pregovori u kojima su posredovali SAD zamrznuti su od 2014.

Američki State Department je rekao da je "duboko uznemiren" najnovijim potezom, koji dolazi uprkos pritisku SAD-a da zaustave širenje naselja koje Washington vidi kao prepreku miru. Pozvao je Izrael da se vrati dijalogu koji ima za cilj deeskalaciju.

Od kada je stupila na dužnost u januaru, nacionalističko-religijska koaliciona vlada Benjamina Netanyahua, premijera, odobrila je više od 7.000 novih stambenih jedinica, najviše na Zapadnoj obali.

Takođe je izmijenio zakon kako bi se naseljenicima otvorio put za povratak u četiri naselja koja su prethodno bila evakuisana.

Kao odgovor na izraelsku odluku u nedjelju, palestinske vlasti – koje imaju ograničenu samoupravu u dijelovima Zapadne obale – rekle su da će bojkotirati sastanak zajedničkog ekonomskog odbora s Izraelom zakazan za ponedjeljak.

Palestinska grupa Hamas, koja vlada Gazom od 2007. godine, nakon izraelskog povlačenja vojnika i doseljenika, osudila je taj potez, rekavši da „neće dati (Izraelu) legitimitet nad našom zemljom. Naši će se tome oduprijeti svim sredstvima.”