Izraelska vojska obavijestila je danas Ujedinjene narode da svo stanovništvo sjevernog dijela Pojasa Gaze mora otići u slijedeća 24 sata. UN smatra da je evakuacija ovih razmjera, koja uključuje preseljenje "oko 1,1 miliona ljudi", "nemoguća" bez "razornih humanitarnih posljedica", rekao je glasnogovornik Stéphane Dujarric.

Organizacija, objasnio je, "čvrsto poziva" da se ova naredba "poništi kako bi se spriječilo da situacija koja je već tragedija postane katastrofa". Teritorija za koju Izrael traži da se isprazni je cijelo područje sjeverno od Wadi Gaze, što uključuje grad Gazu, koji je sa 600.000 stanovnika najnaseljenija palestinska teritorija.

Međutim, u Gazi neće biti humanitarnog koridora kako bi civilno stanovništvo pobjeglo od bombi I izglednog rata sa Izraelom prema jedinom mogućem mjestu, Egiptu. Ovakva odluka osudila je više od dva miliona stanovnika Gaze da čekaju smrt, da skapavaju od gladi i žeđi, da ne mogu čak ni oprati ruke.

U ponedjeljak je izraelski vojni glasnogovornik, potpukovnik Richard Hecht, rekao da bi stanovnici Gaze trebali otići u Egipat preko prelaza Rafah; Hamas je to odbacio navodeći da "otvaranje sigurnog prolaza kako bi se naš narod prisilio da napusti svoju domovinu nije nešto s čime se naš narod i naš otpor slažu".

Što se tiče Egipta, čak i da je Hamas dopustio izlazak, on ima svoje razloge za zatvaranje prolaza. U političkom smislu, on ne želi riskirati masovni priljev izbjeglica – što bi se vrlo lahko moglo dogoditi s obzirom na stepen razaranja u kojem je Gaza ostavljena – jer bi dugoročno to značilo uskraćivanje prava Palestincima na vlastitu teritoriju, pogotovo ako bi Izrael na kraju izravno kontrolirao palestinsku stranu granice.

Osim ovog ideološkog argumenta, ova ideja je u skladu sa starim strahom stanovnika Gaze, da ih Izrael namjerava sve protjerati u Egipat. Za vladu egipatskog predsjednika Abdula Fataha al Sisija ulazak izbjeglica bio bi izvor nestabilnosti, a uvijek može tvrditi da s njima – i mogućom prisutnošću radikalnih islamista – postoji rizik od porasta terorizma u zemlji.

Druga opcija, prolazak humanitarne pomoći, je vjerovatnija. Ali samo u teoriji. Naime, prošlog je utorka prolazak kamiona prema Gazi spriječen izraelskim bombardiranjem. Izrael, koji je prema međunarodnom pravu odgovoran za zaštitu civila u Gazi dok pojas ostaje okupirano područje, rekao je da neće ukinuti blokadu humanitarnog pristupa dok Hamas ne oslobodi svoje taoce.

Ovo se odbijanje može tumačiti u smislu da bi se na pokušaj probijanja blokade kamionima koji prolaze odgovorilo još jednim bombardiranjem poput onog u utorak.