Benjamin Natenyahu, premijer Izraela, države koja je optužena da vrši genocid nad Palestincima i od strane Međunarodnog suda upozorena da mora prestati činiti masovne zločine u Pojasu Gaze, nema namjeru odustati od najradikalnijih i najsurovijih ratnih ciljeva, a to znači da je spreman ratovati do posljednjeg Palestinca.

U petak je izjavio da Izrael ostaje odlučan u namjeri da pošalje kopnene trupe u Rafah, grad na jugu Pojasa Gaze, u kojem je kakvo-takvo utočište našlo više od milion Palestinaca. Nakon što ga je američki državni sekretar Anthony Blinken pozvao da to ne čini, koji je taj svoj poziv objasnio potrebom da zaštiti Izrael od antiizraelskog raspoloženja koje raste širom čitavoga svijeta, Natenyahu je rekao da će izraelska pješadija napasti Rafah sa ili bez američke podrške.   

Natenyahu je Blinkenu rekao da bez osvajanja Rafaha nije moguće pobijediti Hamas. „Rekao sam mu da se nadam kako u tome imati podršku Sjedinjenih Država, a ako ona izostane, uradit ćemo tio sami“, izjavio je Natenyahu.

U isto vrijeme, pod izgovorom da se u njoj kriju borci Hamasa, izraelska je vojska zaprijetila i potpunim uništavanjem medicinskog kompleksa Al-Shifa u samoj Gazi, iako je bolnica puna pacijenata.

A onda, da stvari budu potpuno jasne, šef Komiteta za nacionalnu sigurnost izraelskog parlamenta (Knesseta) Zvika Fogel danas izjavi da će rat u Pojasu Gaze biti završen onda kada sjever Gaze nasele jevrejski doseljenici, odnosno kada se Gaza „očisti“ od Palestinaca.

"Izrael će okončati rat kada se Jevreji nasele u cijelom sjevernom Pojasu Gaze", rekao je Fogel za izraelski javni servis KAN. Pozvao je na podsticanje "dobrovoljne migracije" Palestinaca iz Pojasa Gaze. "Ko želi dobrovoljno da migrira, dobit će grant od mene", dodao je član izraelskog Knesseta.

Fogel je svjetskoj javnosti od ranije poznat kao čovjek koji je javno obećao da će učiniti sve da "palestinske majke zaplaču". 

Iz svega je jasno, a to izraelski zvaničnici više i ne kriju, da cilj Izraela nije pobijediti Hamas, nego okupirati i od Palestinaca oteti njihovu zemlju, odnosno ono što je od nje ostalo.