Bakir Izetbegović, predsjednik SDA bio je gost u emisiji 7 Plus Hayat TV-a, u kojoj je govorio o najaktuelnijim temama na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče prepiski koje su iz Sky aplikacije objavljene, a spominje se kako je navodno novcem narko-dilera finansirana predizborna kampanja stranke Narod i pravda, Izetbegović je kazao kako je to teško provjerljiva stvar.

Međutim, ono što se dalje navodi, kako su amnestirani kriminalci koji slobodno hodaju ulicama, dakle direktnom pasivnošću nekih tužilaca, veze politike, tužilaštva, mafije, to se ne može ostaviti tako, a da ne bude temeljito ispitano. To su zastrašujuće stvari. Ako je mafija na onakav način ušla u tužilaštvo i politiku, to se debelo zagazilo u nešto što nas treba itekako zabrinuti i na vrijeme se takve stvari moraju presijecati. Ljudi iz međunarodne zajednice su upućeni u Sky aplikaciju i bojim se da su htjeli da imaju te političare koji su korumpirani da bi mogli sa njima upravljati. Sa nama ne mogu upravljati – rekao je Izetbegović.

Govoreći o rekonstrukciji Vlade USK, Izetbegović je kazao kako je on lično zainteresovan da dođe do formiranja ‘Četvorke’, SDA, DF, SBiH i NES-a.

Volio bih da to zaživi zbog države, da to bude odgovor na ove politike iz RS-a, ali da bi se to desilo, moramo se svi odgovornije i korektnije ponašati jedni prema drugima. Mi SBiH-u pomognemo da dođe do pozicije u Domu naroda, mjesec dana poslije oni nama smijene gradonačelnika u Brčkom. Nije to odgovor. Sa Ogreševićem imam dobar odnos i volio bih da to preživi, ali je NES izgubio snagu u USK-a, izgubio je podršku, dvotrećinski je smijenjen Ružnić. Nisu smjeli dopustiti da dvojica iz NES-a glasaju za njegovu smjenu. Ne mogu sebe zavaravat da imaju lidersku poziciju ako su je izgubili. Tada trebaju sjesti sa SDA da vide šta mogu uraditi, stabilizirat stvar, jer je SDA gore najjača stranka. To da SDA kao najjača stranka nosi vladu Ružnića koja se topi, nisu smjeli dopustiti. Oni se trebaju korektnije i realnije postavljat u ovom svemu. Pismo sam napisao da bi stvari bile potpuno jasne. Ljudima iz SDA USK-a sam rekao da je to njihova odluka, da za nju neće snositi sankcije, ali da razmisle dva puta i da pokušaju još jednom sa DF-om i NES-om – otkrio je.

Dodao je kako neće kontrolisat procese unutar SDA tako što će naređivati ljudima.

SDA je sve vrijeme nudila na potpis neke papire, ali je dobivala obeshrabrujuće odgovore. Trebaju svi jedni druge više poštovat. Nije sigurno SDA sama kriva što stvari nisu išle kako treba, bolje ne ići dalje sa analiziama, ostaviti mogućnost da se ove stvari smire i da se ipak nešto napravi. Sa DF-om nemamo prisne, ali imamo korektne odnose – istakao je.

Kada su u pitanju izbori u Srbiji, Izetbegović je poručio kako se nada da će Bošnjaci u Sandžaku i u ostalim dijelovima Srbije biti jedinstveniji.

Suviše ih je malo da bi se dijelili nanovo, volio bih da prevaziđu neke podjele i da brane interese svog naroda – poručio je.