Nadam se da ćemo u budućnosti biti pametniji i da ćemo sami postupno napraviti zemlju kojoj ne treba visoki predstavnik, poručio je danas u Sarajevu predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, komentirajući bojkot institucija od zastupnika iz bh. entiteta Republika Srpska, javlja Anadolu Agency (AA).

Za danas zakazana 23. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH otkazana je zbog izostanka zastupnika iz manjeg bh. entiteta, a riječ je o bojkotu koji su predstavnici stranaka iz RS-a najavili jučer na sastanku održanom povodom nedavne odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Izetbegović je kazao novinarima kako će vjerovatno iz istih razloga biti otkazana i 20. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana za 29. juli.

"Moramo s vremena na vrijeme imati krize. Ove vrlo važne, po meni vrlo pozitivne odluke su morale izazvati neke reakcije. Mislim da ne trebamo dolijevati ulje na vatru, trebamo pustiti da se stvari smire", rekao je Izetbegović.

On je kazao kako će visoki predstavnik ostati, bonske ovlasti će ostati, a institucije ponovo proraditi, što prije to bolje.

"Nadam se da ćemo u budućnosti nakon svih iskustava, raznovrsnih, u proteklim decenijama svi biti pametniji, odmjereniji, jedni druge razumjeti, uraditi neke stvari sami, ne čekati da se one nameću, postupno napraviti zemlju kojoj ne treba visoki predstavnik, doći u situaciju da možemo sami, odgovorno i valjano voditi ovu zemlju", rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara da li je razgovarao s članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, Izetbegović je odgovorio negativno. Upitan i kako komentira šutnju lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na aktuelnu situaciju, poručio je kako to treba pitati njega.

Predstavnici iz bh. entiteta Republika RS su na jučerašnjem sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u odlučili da neće učestvovati u donošenju odluka u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.