Marka odjeće Zara predmet je palestinske kampanje bojkota koja je rasla u posljednja 72 sata do te mjere da je vrhovni sudija islamskih sudova Palestinske samouprave izdao vjerski ukaz protiv kupovine njenih proizvoda. Protestvuje se kod palestinskog ministarstva privrede a objavljen je i niz video-zapisa na društvenim mrežama u kojima se u znak protesta spaljuje odjeća brenda.

Razlog je Itamar Ben Gvir, kontroverzni ultradesničar i rasistički političar, koji je bio na sastanku u vili Joey Schwebela, vlasnika Zarine franšize. Ben Gvir je u središtu pažnje na izborima koji se u Izraelu održavaju slijedeće sedmice i na koje izlazi kao drugi na listi vjerskog cionizma. Ankete listi predviđaju veliki rast, čak do treće političke snage u zemlji.

Schwebel je skromni kanadsko-izraelski milijarder koji se često drži podalje od svjetla reflektora. Predsjedava Trimera Brands, firmom koja u Izraelu drži franšizu za sve brendove grupe Inditex, kako ističe na svojoj web stranici. Imaju oko 80 trgovina u glavnim trgovačkim centrima u zemlji, uglavnom Zara i Pull&Bear (po 24), Bershka (17) i Stradivarius (10). Skromnija je prisutnost Massima Duttija, Zara Homea i Leftiesa.

Inditex nema prodavnice na palestinskoj teritoriji niti u palestinskim gradovima, niti u jevrejskim naseljima u području uspostavljenim izvan međunarodno priznatih granica Izraela. Schwebel takođe ima franšize Nike i Gap u Izraelu.

Bojkot, zasad, ima samo lokalni i ograničeni učinak. Neki od njegovih pristaša usmjeravaju ga samo protiv trgovina Zara u jevrejskoj državi, dok ga drugi šire na brend diljem svijeta ili na druge brendove Inditex grupe.

Mahmud Habbash, vrhovni sudija šerijatskih sudova Palestinskih vlasti, izdao je fetvu, koji je pozvao na “bojkot Zara proizvoda u cijelom svijetu dok firma ne otkaže svoje ugovore sa svojim operaterom u Izraelu.” Habbash, koji savjetuje palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa o vjerskim pitanjima, pozvao je muslimanske vlasti diljem svijeta da se pridruže ovoj mjeri, izvještava službena palestinska agencija Wafa.

Osim toga, Ministarstvo privrede Palestinske uprave objavilo je ove subote da će poslati pismo sjedištu u Arteixu, u španskoj pokrajini A Coruña, kako bi od firme zatražili da "bude odgovorna" i razjasni svoje stajalište u vezi s tim, navodi se u saopćenju.

Zara, koja je ušla na izraelsko tržište 1997., šuti o kontroverzama. Nije to učinio ni Schwebel: kanal 12 nacionalne televizije citirao je odbijanje biznismenova da komentira "privatnu porodičnu stvar".

Društvene mreže kanaliziraju protest u kojem učestvuju  kako Palestinci s izraelskim državljanstvom (petina stanovništva zemlje), uključujući nekoliko zastupnika, tako i oni koji borave na okupiranim područjima ili u drugim zemljama. Faiz Abu Sahiben, gradonačelnik najvećeg beduinskog grada u Izraelu, Rahata (oko 80.000 stanovnika), objavio je video u kojem pali košulju koju je davno kupio dok je Zaru nazvao "rasističkom firmom" zbog poslovanja s Ben Gvirom.

Sami Abu Shahade, zastupnik i čelnik izraelske stranke Arab Balad, objavio je ove subote na Twitteru da je uputio poruku osnivaču i najvećem dioničaru Inditexa, Amanciju Ortegi, kako bi znao ko je "rasistički branitelj ratnih zločina" i koga je odgovorni za svoju izraelsku franšizu primio kao domaćina".

Druga palestinska zastupnica u izraelskom parlamentu, Aida Tuma-Suleiman, iz ljevičarske stranke Hadash, rekla je da je "podrška vlasnika Zare  za Ben Gvira ukazuje da je rasizam zarazna bolest koja prožima izraelsko društvo."

U članku objavljenom ove nedjelje u dnevniku Haaretz, novinarka Shirín Falah Saab piše kako "spaljivanje Zara odjeće ili traženje alternativnih načina kupovine u Turskoj nikoga ne mobilizira i sigurno ne slabi snagu Ben Gvira" i potiče ostatak Palestinaca s izraelskim državljanstvom, grupu građana koja najviše apstinira, da stvarno utiču na političku stvarnost svojim glasom na izborima slijedeće sedmice.

Ovo nije prva polemika u koju je Zara upletena na tom području. Prije samo godinu dana jedan od njezinih modela, Palestinac iz Jeruzalema Qaher Harhash, na Instagramu je prenio poruke koje mu je privatno slala Vanessa Perilman, jedna od odgovornih za dizajnerski tim ženske odjeće. Perilman, koja je Jevrejka, napisala je da kad bi palestinski narod "bio obrazovan, ne bi dizao u zrak bolnice i škole koje je čiju je gradn ju platio Izrael u Gazi". Nakon što se rasprava proširila, Perilman je počela primati poruke na Instagramu a polemiku je završila isprikom Harhashu. Inditex je kasnije izdao priopćenje u kojem je naglasio da "ne prihvaća nedostatak poštovanja prema kulturi, vjeri, zemlji, rasi ili bilo kojem uvjerenju".

Grupa je 2014. morala povući Zara majicu s tržišta jer je u Izraelu bila povezana s odijelima zatvorenika u nacističkim koncentracionim logorima i logorima za istrebljenje. Bio je to prugasti dječji model sa žutom zvijezdom na srcu koji je bio inspirisan onima koje nose šerifi u klasičnim vesternima.