Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila je nekoliko odluka koje podrazumijevaju izdvajanje sredstava iz federalnog budžeta u iznosu od 45,4 miliona KM za poticaje povratnika u Republici Srpskoj.

Kako je istaknuto, ta sredstva će biti implementirana kroz četiri projekta Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a koje je Vlada danas usvojila.

Sredstva će biti osigurana za podršku zapošljavanju povratnika, očuvanju radnih mjesta, stručnom osposobljavanju i pružanju besplatne pravne pomoći, razvoj poljoprivrede, za obnovu i izgradnju putne, vodovodne i kanaliziacione infrastrukture, obnovu objekata vjerskog, sakralnog, sportskog i kulturnog karatkera te drugih od značaja za širu društvenu zajednicu.

Pet miliona KM namijenjeno je za podršku održivom povratku izbjeglih i prognanih osoba s područje regije Srebrenica, a odobravanje i dodjela sredstava vršit će se na osnovu procedura i odluka resornog ministarstva.

Na današnjoj sjednici odobrena su tri programa Federalnog ministarstva prostornog uređenja i okoliša u vrijednosti gotovo 12 miliona KM. Za projekt utopljavanja zgrada osigurano je 2,15 miliona KM, za sanaciju šteta usljed poplava i klizišta osigurano je 8,25 miliona KM.

Također, izdvojeno je 1,5 miliona KM na ime učešća Vlade Federacije u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica u projektima zaštite nacionalnih spomenika.

Od 1. jula Federacija BiH će dobiti jedinstveni registar djece sa poteškoćama u razvoju, istaknuto je danas.