Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Rs Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika Rs-a.

U međuvremenu, reagirali su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu navodeći da su ove optužnice važan korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije.

˝Zakoni Bosne i Hercegovine odnose se na sve građane. Nijedan pojedinac nije iznad zakona. Očekujemo od institucija Bosne i Hercegovine i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštivanje tih zakona˝, navodi se u objavi na Twitteru.

 

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika (64) i Lukića (36) zbog krivičnog djela neizvršavanja odluka visokog predstavnika iz člana 203.a stav 1. KZ BiH.

˝Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH˝, potvrdili su za Faktor iz Tužilaštva.

Dodik i Lukić su optuženi po novom članu Krivičnog zakona BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik, a koji glasi:

˝Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Rs-a, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina˝.

Protiv Dodika je podignuta optužnica zbog potpisivanja ukaza o proglašenju Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Rs-a i Zakona o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku Rs-a.

Lukić je naložio objavljivanje pomenutih akata u Službenom glasniku Rs-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

SIPA je izvještaj sa prilozima, odnosno cjelokupnom dokumentacijom o krivičnom djelu koje su počinili Milorad Dodik i Miloš Lukić, uputila u Tužilaštvo BiH, nakon što ih je saslušala u svojstvu osumnjičenih.