“Elmedin Konaković vidno je nervozan i pokušava to sakriti u javnosti”, otkriva nam izvor iz NiP-a. “Ovo šta se događa prevršilo je svaku mjeru. Mi jesmo za promjene, jesmo za to da SDA ode u opoziciju, ali veći dio nas nije za to da ih se makne po svaku cijenu, a kamoli da se u ime toga Hrvatima proda država”, započeo je naš sagovornik, a zatim nam je pustio snimku jedne od gromovitih svađa na sastancima NiP-a, da ilustrira kako njihovi unutarnji odnosi izgledaju u stvarnosti.

Prema riječima našeg sagovornika, u NiP-u svi snimaju jedni druge. A kaže nam i to da i drugi snimaju njih. “Bio sam u šoku kada mi je jedan HDZ-ovac pokazao snimke kretanja i komunikacijske interakcije Aljoše Čampare. Oni sve dokumentiraju, a onda organiziraju pritisak. A predsjednika (Elmedin Konaković, op.a.) snima i ambasador. Više ne znaš ko kome podmeće”, kaže nam naš sagovornik.

“Kojega ambasadora”, upitali smo sa zanimanjem. “Samo je jedan ambasador, ime mu ne spominjemo, zna se koji je, on sve uvezuje, on sve pokriva u kampanji”, rekao je sagovornik.

Međutim, razlog za ovu iznenadnu razgovorljivost i davanje na uvid internih problema u NiP-u ipak je nešto drugo. Konaković je nervozan jer je očekivao najmanje dvostruko bolji rezultat. Naš sagovornik tvrdi da su bili ohrabreni stranim financijama i usmenim zagovorom da će biti lideri procesa na svim nivoima, da će “šefovati” SDP-u, a za Našu stranku ionako nisu računali da će napraviti dobar rezultat izvan Sarajeva.

Rezultati izbora pokazali su da Konakovićev NiP nema kapacitet mimo Kantona Sarajevo, što im je znatno umanjilo šanse da preuzmu vlast, a oborilo im je i tržišnu vrijednost kod “ambasadora”. No, glavni je problem u NiP-u izražena blokovska podjela, koja se razvija još od ulaska Aljoše Čampare u tu stranku.

“Ja vam garantiram da je Kemal Ademović patriota, on je Zlatna policijska značka i Zlatni ljiljan i ja znam da on neće dati dušmanima da uzmu u miru ono što su nisu dobili u ratu”, uvjerenja je naš sagovornik, koji ističe da je uz Kemala Ademovića i Elvedin Okerić. S druge strane NiP-a nalaze se Nermin Muzur, Aljoša Čampara, Denis Zvizdić, ali i Elmedin Konaković.

“Dino ne želi prihvatiti da je Kemo ideolog stranke, da je on istinski pokretač i utemeljitelj, da je on, a ne Dino, glavni logističar stranke, da je od njega sve krenulo i da bi na njemu moglo sve završiti ako tako odluči”, kaže ljutito naš izvor, koji nam pritom pokazuje fajlove snimljenih razgovora. “Jednim klikom i završit će u medijima ako ovako nastave”, prijeteći opominje.

Prema njegovoj interpretaciji odnosa u NiP-u Aljoša Čampara spreman je sve isporučiti HDZ-u, s njima ima direktnu uvezanost, a dogovoreno je izbacivanje SDA sa svih nivoa vlasti i formiranje koalicije spremne isporučiti izmjene izbornog zakona. “Ja sam siguran da je Aljoša svjestan, baš kao i Dino, da to u konačnici znači federalizaciju države i uskrsnuće Herceg-Bosne. Bez obzira na to Aljoša Čampara će to podržati, ali sada im smeta Kemal Ademović”, naglašava naš sagovornik i dodaje da je zato bitno odstraniti Ademovića i spriječiti ga da uđe u Dom naroda.

“Aljoši je najbitnije da uđe u Dom naroda umjesto Ademovića, koji ne gleda blagonaklono na bezrezervno koaliranje sa HDZ-om”, završava naš sagovornik, a zatim nam pušta još jednu snimku žustrih svađa u NiP-u. (Nastavit će se)