Almas, “Krug”, CD, “Hayat Production”, 2023, trajanje 46:50

Samo će oni koji pomno prate zbivanja na novoj sarajevskoj muzičkoj sceni odmah prepoznati da je riječ o diskografskom projektu jednog od njenih najaktivnijih protagonista – bas-gitariste, pjevača i kompozitora Almasa Smajlovića. Inače, formativno ustanovitelja i glavne pogonske snage važnog ratnog i postratnog sarajevskog pop-kolektiva, onog koji je djelovao pod imenom “Erogene zone” – koje su nas godinama znale obradovati i dobrim pjesmama, i koncertima, i drugim postranskim aktivnostima.

Almas Smajlović već je duže vrijeme najavljivao svoj prvi ozbiljniji solistički projekt. U međuprostoru između solističkog istupa i rada s grupom, on će biti involviran u različite projekte, čak će imati i jedan odličan solistički koncert koji je svojedobno održao u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu. Redale su se suradnje s mnogima iz njegove generacije rock i pop-stvaralaca, prije svih s još jednim važnim agregatom ove scene, sastavom “Konvoj”, ali i s nekima iz prethodnih generacija, recimo s kantautorom Zlatanom Fazlićem Fazlom. Bilo je tu i izvođenja pjesama s posebnom namjenom (političkih i sličnih), ali i njegovih pjesama koje su zorno govorile da je on od onih čija autorska žica neće tek tako presahnuti i da od njega, i mimo matičnog mu sastava, treba očekivati ozbiljne radove –  pjesme koje će se slušati i pjesme koje su podatne za opetovano radiofonsko emitiranje.

Pa smo negdje prije pet-šest godina uživali u prvoj od serije pjesama, onoj pod nazivom Sat, kompletiranoj i s odgovarajućim videoklipom, koja kao da je trasirala sve što će se dešavati narednih godina. Vrhunski power pop sa zaraznim refrenima, odlična produkcija, okupljanje oko njega skoro svih važnijih protagonista nove generacije rock-izvođača sa sarajevske scene. Almas je donio muziku i aranžman, dok tekst potpisuje nemirna persona bosanskohercegovačkog političkog novinarstva (povremeno aktivnog i u ulozi muzičkog stvaraoca) Bakir Hadžiomerović, s kojim je i ranije surađivao. Krenulo se raditi u studiju koji vodi nekadašnji bubnjar različitih muzičkih sastava Đani Pervan, a sada sve traženiji producent, i to u širom okvirima.

Ovih smo se dana konačno dočepali CD-a “Krug”, koji je u posustaloj bosanskohercegovačkoj diskografiji izdao “Hayat Production”, jedini koji još nekako drži vatru izdavaštva na ovom planu. Svi ostali izvođači i autori svih generacija, a posebno one kojoj pripada naš Almas, “prisiljeni” su tražiti izdavače u susjednim državama – koliko time gubi naša zemlja, tek treba istražiti, poput bendova “Letu štuke” i “Helem nejse”, zatim onih koji su dislocirali svoje aktivnosti u druge centre, a tu prije svega mislim na sjajnog kantautora Nermina Puškara Pušku, koji već dugo ima domicil u Ljubljani, mada nikada nije prekinuo veze sa sarajevskim rock-kružokom; a na pameti su nam još neki. Dobro de, važan agregat te scene, sastav “Konvoj”, i dalje se drži grada na Miljacki, razvijajući brojne aktivnosti i unutar matičnog im sastava, ali i van njega. “Dubioza kolektiv” opet je slučaj za sebe.

E sad, gotovo sve njih naći ćemo kako kolaboriraju na nekoj od dvanaest pjesama koje nam nudi ova odlična ploča – ili u ulozi instrumentalista ili gostujućih vokalista; neki od njih javljaju se i kao autori ili koautori i aranžeri. Ova ploča ne pokazuje samo to da je Almas odličan i potentan autor, pjevač i svirač nego, na neki način, i to da ta cijela scena skoro nikada nije dobila ono mjesto koje je po svemu zaslužila. Pa ćemo naći dvojac iz “Konvoja” Nedžada Merdžanovića i Hamdiju Salihbegovića kao vrhunske instrumentaliste (gitariste), ali će mu Salihbegović ponuditi i jedan kompletan rad – pjesmu Kora; u jednoj od pjesama je i bas-gitarist Đozo Muamer (Samo čekam), a svoje gitarističke potencijale ponudio je i Dino Šukalo (Kora) – sve suradnici velikog Dine Merlina; u pjesmama će se, kao aranžeri i klavijaturisti, pojaviti i Bojan Ahac iz “Letu štuke”; kao pjevači, tu je i neizbježni Mladen Vojičić Tifa, koji s Almasom dijeli vokalne dionice u prekrasnoj baladi Kad boriš se sam, a Božo Vrećo gost je u pjesmi Ne želim odustati.

Sjajni kantautor Nermin Puškar Puška prisutan je kao tekstopisac u pjesmi Tajna, u kojoj klavijature svira još jedan važan pozadinski radnik na toj sceni Damir Arslanagić. Nije moglo ni bez harmonike Adisa Sirbubala (pjesma Ne mogu odustati) i klavijatura Adnana Mušanovića, a posebno raduje da se ovom sarajevskom krugu pridružio u jednoj pjesmi i aktualni bubnjar velikog “Parnog valjka” Dado Marinković, čiji su korijeni, naravno, negdje u srednjoj Bosni. Na koncu, tu je i vokalna formacija “Superar Kadenza”, koja će s Almasom zapjevati u posljednjoj od dvanaest pjesama, u onoj pod nazivom Samoća.

Urađen pažljivo, vrhunski produciran u studiju “Home Sweet Home” Đanija Pervana, autorski uvjerljiv, ali nikada isprazno ambiciozan, nego spreman za opetovano radiofonsko emitiranje, album Krug Almasa Smajlovića jeste istup zrelog autora i izvođača, ali isto tako i, skoro bismo rekli, manifest jedne generacije sarajevske rock-scene koja je očito spremna i potentna da iznese ovakav projekt. Očekujemo da se sa samostalnim projektima jave još neki od ovih koji su bili involvirani u ovo zrelo diskografsko ostvarenje.

Na koncu da kažemo da su se za vizualni izgled omota potrudili vrhunski fotograf Almir Zrno i dizajnerska grupa “Ideologija”.