Završeni su opći izbori za organe vlasti u Bosni i Hercegovini. Izbori su se odvijali po odluci visokog predstavnika kojom je izmjenjen Izborni zakon Bosne i Hercegovine, a radi unapređenja njegovog integriteta i povećanja odgovornosti izborne administracije i političkih stranaka. Građani su rekli svoje. I pored toga nikada nije bilo više nepravilnosti nakon zatvaranja biračkih mjesta. Za neke nivoe će se glasovi ponovno prebrojavati. Svakodnevno na vidjelo izlaze novi, šokantni dokazi za kršenje izbornog zakona.

Federacija Bosne i Hercegovine je opterećena još jednom odlukom visokog predstavnika, kojom je izmjenio Ustav Federacije i Izborni zakon. Vrše se analize tih odluka i zbrajanje broja delegata u Domu naroda na osnovu izbornih rezultata. Najavljuju se moguće koalicije i parlamentarne većine.

Po nekim izjavama u klubovima Bošnjaka i Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine SDA i HDZ će imati većinu. Zbog toga je moguće očekivati da će te dvije stranke predložiti svoje kandidate za predsjednika i potpredsjednika Federacije. O tim prijedlozima će odlučivati Parlament Federacije Bosne i Hercegovine po postupku propisanom odlukom visokog predstavnika. Predsjednik i potpredsjednici Federacije imenuju Vladu Federacije. Zato je moguće očekivati da će ove dvije stranke pokušati formirati većinu u Predstavničkom domu. Druga grupacija političkih stranaka najavljuje također svoju većinu sa HDZ-om kao, kako kažu, nezaobilaznim političkim faktorom. E sada, bilo bi najbolje, zbog efikasnosti rada Parlamenta, da ista većina čini i Predstavnički dom i Dom naroda. Ali to nije nužno. Većine mogu biti i različite, ali bi time rad parlamenta bio otežan. Ali bi i u tom slučaju visoki predstavnik mogao djelovati, a po analizi njegovih odluka svakako će morati. I do vrlo brzo. Bilo bi dobro da stranke, koje tvrde da je HDZ nezaobilazan pri formiranju vlasti, građanima pojasne zbog čega je to tako. Kako može biti nezaobilazan HDZ sa oko 125.000 u glasova u Federaciji, a SDA nije nezaobilazna kao najjača politička stranka sa 226.000 glasova (do sada prebrojanih). Šta se to dešava u glavama „lidera“ probosanskih stranaka? I da budemo vrlo jasni i precizni, većinu sastavljaju parlamentarne političke stranke bez obzira na njihovu pojedinačnu snagu i nacionalni predznak. Predstavnički dom nije dom naroda. To je dom građana. Nacionalni interesi se štite u Domu naroda. Da li je to ljuidima jasno? Ako jeste, onda niti jednoj nacionalnoj stranci nije zagarantovano učešće u vlasti. I niti jedna stranka ne može biti nezaobilazna.

HDZ se o mogućim koaliranjima nije izjašnjavao. Samo je rečeno, ko god bude htio sa nama u koaliciju morat će ispuniti određene uslove. Jedan od tih uslova je osiguranje legitimnog predstavljanja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Zašto, po čemu i na osnovu čega ,stranka koja niti mora biti u vlasti ,niti je osvojila najviše glasova, misli da mora biti u vlasti i da može postavljati uslove budućim koalicionim partnerima. SNSD, odnosno Milorad Dodik računa da mora biti u parlamentarnoj većini na nivou Bosne i Hercegovine. I on također postavlja uslove. Mora mu pripasti mjesto ministra vanjskih poslova. Kaže da mu to pripada po nekim pravilima. A tih pravila nigdje nema. Nema pravila ni oko rotacije predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali se to mjesto popunjava sistemom rotacije. I o tome treba razmisliti. Iz svega proizilazi zaključak da svi nešto uslovljavaju i to kao da su oni osvojili natpolovićnu većinu u predstavničkim tijelima.

Probosanske stranke ćute. Sabiraju glasove. Niko do sada nije rekao da neće pristati ni na kakve ucjene i uslovljavanja. A uslovi koji se postavljaju su kobni za Bosnu i Hercegovinu. Zašto se probosanske stranke ne ujedine i zašto ne postave svoje uslove? Prvi uslov trebao bi biti implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava. I to na način da Bosna i Hercegovina ima jednog predsjednika i da se za tu poziciju mogu kandidirati svi građani. Ostale ključne pozicije na pravičan način raspodjeliti. U Dom naroda Parlamentarne skupštine omogući izbor Bošnjaka i Hrvata iz Republike Srpske i Srba iz Federacije. Uspostaviti puni reciprocitet izbora i obima nadležnosti 2 / 2 organa entiteta i raspodjele ključnih funkcija bi trebao biti drugi uslov. I treći uslov bi trebao biti ispunjavanje svih četrnaest prioriteta za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i to u vrlo kratkom roku. Da li je probosanskim strankama važnija vlast od države? Potavite uslove za kolaliranje koji će biti od koristi državi i njenim građanima, a ne prihvatajte uslove na štetu i države i njenih građana. I to od onih koji ne moraju ni biti u parlamentarnoj većini i koji su, bar do sada, bili glavni uzroci blokade državnih institucija i koji su prijetili nestanku naše države. I zapamtite, pristajanje na postavljene uslove predstavlja izdaju države. To građani budno prate. I pokuša li neko to uraditi najmanje što može rizikovati je skraćivanje mandata koji je od građana dobio.

Dr.sc. Enver Išerić