„Irma Baralija je pred svima rekla da ima problem sa ratnom prošlošću prije svega predsjednika PMP-a Semira Drljevića Lovca i da podrška PMP-a smeta politici Naše stranke!“ Izjavila je to Adela Gosto, članica Prve mostarske partije u razgovoru sa predsjednikom te političke stranke, Semirom Drljevićem u podcastu na stranačkoj Facebook stranici.

Drljević i Gosto su u razgovoru, čije je dijelove prenijela Slobodna Bosna,  objavili niz detalja o pozadini izbora za gradonačelnika Mostara. Zbog toga što Baraliji i Našoj stranci smeta ratna prošlost Semira Drjevića kazali su kako Baralija nikada neće imati njihovu podršku u izboru za gradonačelnika Mostara.

Kazali su kako je bilo dogovoreno da Arman Zalihić bude kandidat za gradonačelnika u ime Bh. bloka jer Baralija desetak dana prije izbora to nije željela ali je ona onda promijenila mišljenje.

“Ja sam bila pozvana na taj sastanak. Nakon čestitki za osvojena vijećnička mjesta, Irma Baralija je rekla da će se sada odlučivati da li će se Bh. blok raspasti ili će ostati. Tada sam sama shvatila da, ukoliko Irma Baralija bude kandadatkinja za gradonačelnicu, a ujedno i Arman Zalihić za gradonačelnika, samim tim dijeli se Bh. blok. U tom momentu Arman Zalihić povlači svoju kandidaturu. Ucjena političkog Sarajeva na SDP, na Armana Zalihića. Irma Baralija ostaje kao jedini kandidat", ispričala je Gosto pojašnjavajući razloge zbog čega Prva mostarska partija nije podržala Baraliju niti će je „da se sto puta kandiduje” podržati.

Ovo nije prvi put da čelnici Naše stranke izjavljuju kako im smeta Armija Republike Bosne I Hercegovine i njezin časni ratni put. Podsjetimo, prije nekoliko godina Sabina Ćudić je tražila da se, prilikom jednog sastanka,  iz prostorije sklone zastave sa ljiljanima, “ratne zastave” kako ih je ona nazvala.

Isto tako treba podsjetiti da je predsjednik te stranke Predrag Kojović, dpk je Semir Drljević branio Mostar i Bosnu i Hercegovinu, u Mostar dolazio tijekom ratnih godina ali kao snimatelj strane medijske kuće i snimao zatočene Bošnjake u mostarskim koncentracionim logorima koje je osnivao HVO.  

Semir Drljević – Lovac je jedan od heroja odbrane Mostara i Bosne i Hercegovine, nosilac Zlatnog ljiljana koji je agresiju HVO na Mostar i BiH dočekao devetog maja 1993. godine sa trudnom suprugom u Mostaru.  

“To je trebao biti ‘blic krig’ koji se protegnuo do mirovnog sporazuma godinu dana kasnije… Sad, kad se sjetim 9. maja 1993, ne može mozak da shvati da se to sve dešavalo u jednom danu. Sada, kad raspravljamo šta se sve desilo u tom jednom danu, normalno bi bilo da je za sve to trebala najmanje sedmica, ali kad se vide podaci, zaista je to bio jedan jedini dan. Spasio nas je naš moral. Nismo imali gdje. S nama su bile naše familije, žene, djeca, roditelji, ali nažalost puno je ljudi poginulo…”, ispričat će nakon agresije Drljević u jednom od intervjua.

Za razliku od čelnika Naše stranke koji su rat uglavnom proveli u inozemstvu i koji po Sarajevu organiziraju neke drugačije parade, Drljević je, na ponos svih Bosanaca i Hercegovaca, učestvovao u paradi na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 1995. godine u Parizu. To je najveće priznanje za pripadnika neke vojske.  Tog 9. maja 1995. godine dana Bosna i Hercegovina prvi put u svojoj historiji dobila poziv da učestvuje u vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom.

„Armija RBiH na ovaj način je dobila priznanje svijeta za borbu koju je vodila i postala dio evropske antifašističke porodice“, objavljeno je svojevremeno u video snimku Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.

Zastava s ljiljanima, koju je u glavnom gradu Francuske nosio jedan od ratnih komandanata 41. motorizovane Viteške brigade, Semir Drljević Lovac, je zastava ponosa. Zastava kojoj je tada svijet odao priznanje A Drljević ju je u Parizu nosio u ime heroja Mosrara koji su u nemogućim uslovima „odbranili državnost BiH i principe zajedničkog života na ovim prostorima“.

Na 27. godišnjicu formiranja Armije BiH Semir Drljević Lovac je kazao je kako je za sve pripadnost Armiji značila nešto najčasnije u životu.

"Taman smo ovih dana vidjeli ovdje u Mostaru trovače na dijelu - Dodika i Čovića. Stalno nešto rade na destabilizaciji da bi mogli vladati. Ovakva obilježavanja posebno su važna jer stalno imamo pokušaje diskreditacije Armije RBiH, njenih ciljeva... Važno je ponoviti da smo se mi smatrali legalnom republičkom oružanom silom i borili smo se za jedinstvenu, nedjeljivu i cjelovitu Republiku BiH, državu ravnopravnih građana i naroda."

Prošplost takvog čovjeka ne može smetatri niti ejdnom patrioti ove zemlje, ma kojoj političkoj stranci pripadao i kako geldaio na Drljevićev poslijeratni politički angažman u Mostaru. Osim ako je u poitanjuu Naša stranka.