Stanovništvo Irana danas je pozvano na izbore kako bi izabralo novi parlament i ono što režim naziva Skupštinom stručnjaka – tijelom zaduženim za imenovanje vrhovnog vođe nakon njegove smrti – iako je sama državna televizija priznala da je više od polovine stanovništva neodlučno za koga glasati ili za šta glasati.

Izborne kampanje praktično nije bilo, što je neobična činjenica od dolaska šijitskog klerikalnog establišmenta na vlast u Teheranu 1979. od strane ajatolaha Homeinija, koji obično koristi demokratske rekvizite za širenje propagande među svojima. Ovo su prvi izbori od masovnih narodnih protesta 2022. godine, koji su nastali nakon smrti Mahse Amini, mlade žene koja je uhapšena u Teheranu zbog odbijanja da pokrije glavu.

Oni koji izađu na izbore izabrat će 290 parlamentaraca i 88 članova Skupštine stručnjaka, 'sui generis' tijela režima koje u teoriji kontrolira vrhovnog vođu i imenuje njegovog nasljednika. Hiljade kandidata na glasačkom listiću pažljivo je unaprijed odabralo Vijeće čuvara, sastavljeno od 12 ljudi koje je osobno izabrao vrhovni vođa.

Na ovogodišnjim izborima izbačeni su svi tobože 'reformski' kandidati, pa se očekuje da će iz njih izaći tvrdokorni Parlament i Skupština stručnjaka, utemeljeni na načelima teokratskog sistema koji je podrhtavao tokom protesta od prije godinu i po. Jedan od kandidata ispred čijeg imena je stavljen veto zbog njegove "pretjerane umjerenosti" bio je Hasan Rohani, predsjednik između 2013. i 2021.

Na poziv stotina istaknutih Iranaca, sada u egzilu, na bojkot izbora odgovorila je nizom intervencija vlada Ebrahima Raisija, koja izlazak na izbore predstavlja kao "čin nacionalne afirmacije". Bilo kakva brojka o sudjelovanju, što god režim konačno objavio, bit će nevažna za rezultat budući da Parlament jest i ostat će instrument klerikalne hijerarhije.

Sadašnji vrhovni vođa, ajatolah Hamnei, ima 84 godine i njegovo zdravstveno stanje još je jedna od nepoznanica iranskog sistema moći. Dva najspominjanija kandidata za nasljednika su predsjednik republike Ebrahim Raisi i drugi Hamneijev sin Muktaba, za koje se smatra da pripadaju krugu tvrdolinijaša.