Apple je globalno povećao cijena za sve modele iPhonea 14, a samo su Kina i Sjedinjene Američke Države izbjegle poskupljenje. Informacije koje su procurile u vezi s novi iPhoneom 15, koji će biti u prodaji u jesen sljedeće godine, pokazuju da njegovi troškovi rastu mnogo više nego što se predviđalo, a čini se da ovog puta niko neće izbjeći povećanje cijena.

U novom tvitu popularni anonimni insajder nazvan LeaksApplePro otkrio je da će Appleov novi model iPhone 15 Ultra “koštati u proizvodnji znatno više od iPhonea 14 Pro Max”. Iako ne odaje precizne podatke, to otvara vrata porastu cijena u cijelom rasponu nove generacije ovih telefona.

Očekuje se da će iPhone 15 Ultra zamijeniti Pro Max seriju u Appleovoj sljedećoj iPhone liniji. U početku je Ultra bio naglašen kao peti model iPhone 15, novi heroj uređaj koji pokazuje najbolje što Apple može napraviti. To je strategija koja se uklapa s vodećim iPad Pro i MacBook Pro modelima kompanije. Appleov M1 čip s najboljim performansama također se zove “Ultra”.

LeaksApplePro dao je zatim i dodatne informacije o povećanim troškovima proizvodnje za iPhone 15 Ultra tvrdeći kako će novi materijali od kojih će biti rađen povećati troškove do 100 dolara.

Iako ovo možda ne zvuči “znatno više”, važno je zapamtiti da je ovo trošak za Apple, a ne za kupca. Poređenja radi, prošlog mjeseca Nikkei Asia otkrio je da komponente iPhone 14 Pro Max koštaju Apple 501 dolar, a cijena pametnog telefona počinje od 1.099 dolara. Međutim, previše je pojednostavljeno reći da je jedan dolar dodan na troškove komponenti jednak dva dolara u tržišnoj cijeni.

Prošlog mjeseca pojavile su se informacije da će iPhone 15 Ultra imati zadivljujuće nadogradnje kao što su dvije prednje kamere i kućište od titanija, materijala koji je približno 35 puta skuplji od nehrđajućeg čelika od kojeg je napravljen Pro Maxa. Dakle, najnovije informacije LeaksApplePro imaju mnogo smisla.

S linijom iPhone 14 Apple je subvencionirao cijene u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini tako što je povećao cijene za ostatak svijeta — u nekim zemljama za čak 20 posto. “To je sasvim uobičajena stvar”, napominje LeaksApplePro, “ako se vaši troškovi povećaju, tjerate da ‘usklađeno’ tržište plaća manje usklađeno, tako da su svi zadovoljni.”

Problem je u tome što je ovo dugoročno neodrživo, zbog čega je sve veća vjerovatnoća da će Sjedinjene Američke Države i Kina morati da snose povećane troškove za ovu generaciju.

Pretpostavlja se da će novi iPhone imati i novu generaciju čipova – A17, što će također utjecati na rast cijene za nekoliko procenata.

Cijena najskupljeg modela iPhona 14 Pro Max u Sjedinjenim Američkim Državama košta 1.599 dolara (2.900 KM), a najjeftiniji model iPhone 14 košta 799 dolara (1.450 KM). Najskuplji model u Njemačkoj košta 2.099 eura (4.100 KM), a najjeftiniji 999 eura (1.950 KM). U Bosni i Hercegovini, pak, najskuplji model iPhona košta 4.699 KM, a najjeftiniji 2.199 KM.

Drugim riječima, za najskuplji iPhone 15 Pro Max model potrebno je izdvojiti više od četiri prosječne bosanskohercegovačke plaće, osim ako vam telefon ne donese kakav prijatelj iz Amerike i tako uštedite skoro dvije hiljade maraka. I dok ne dođe nova, još skuplja generacija ovih telefona...

(Izvor: Forbes)