Ukrajina je osnovala Međunarodnu legiju za teritorijalnu odbranu za svakoga ko se želi boriti protiv Rusije. Prema službenim izvorima u zemlji, već se prijavilo između 16.000 i 20.000 ljudi. "Svako tko se želi pridružiti odbrani Ukrajine, Evrope i svijeta može doći i boriti se rame uz rame s Ukrajincima protiv ruskih ratnih zločinaca", rekao je Volodimir Zelenski kada je pozvao na regrutiranje stranih snaga.

"Svi prijatelji Ukrajine koji se žele ujediniti u odbrani zemlje, dođite. Dat ćemo im oružje. Ko god brani Ukrajinu je heroj", dodao je Zelenski.

Prema ukrajinskim vlastima, hiljade stranaca već su se pridružile, a mnogi su kontaktirali lokalna ukrajinske ambasade za informacije. U njima ih informiraju o načinu pristupanja, uslovima koje svaki kandidat mora ispuniti i kamo se ići boriti u ratu.

Za dobivanje odobrenja od odgovarajućih atašea za odbranu u ukrajinskim ambasadama potreban je pasoš, kao i dokumenti koji potvrđuju prethodno borbeno iskustvo. Kandidati takođe moraju ispuniti obrazac u kojem izražavaju svoju spremnost da se bore bez ikakvog pritiska. Tada će dobiti upute kako doći do Ukrajine i kome se obratiti.

Po dolasku u Ukrajinu, Snage teritorijalne odbrane pružaju pomoć stranim borcima i raspoređuju ih da se bore uz borce drugih naroda. Nejasno je kako će se vojnici iz više zemalja koje govore različite jezike koordinirati na bojnom polju, ali budući da se očekuje da će većina biti iz zapadnih zemalja koje govore engleski ili iz ruskog govornog područja postsovjetskog bloka, vjerojatno im to neće biti problem.

Među prvima koji dolaze u ovu brigadu su dobrovoljci iz SAD-a, Velike Britanije, Švedske, Litvanije, Meksika, pa čak i Indije. Oružane snage Ukrajine objavile su na Twitteru fotografiju na kojoj se neki od njih već nalaze na ukrajinskoj teritoriji.

Nekoliko vlada zapadnog i postsovjetskog bloka aktivno je podržalo ili barem potaklo svoje građane da se pridruže borbi. Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss otvoreno je podržala poziv Zelenskog da se stranci pridruže oružanoj borbi protiv ruske invazije, ne samo zbog Ukrajine nego i cijele Evrope i svijeta.

Latvijski parlament jednoglasno je izglasao odobrenje da se njeni građani pojedinačno mogu uključiti borbama, dok je danska vlada pojasnila da "nije protivzakonito ići u borbu za Ukrajinu". Portparol kanadske vlade rekao je "hoće li se boriti ili ne u Ukrajini odluka je koju Kanađani mogu donijeti sami".