Jedan je od najbolje plaćenih fudbalera svijeta, s godišnjom plaćom od 25 miliona eura i još ne planira penziju. Riječ je o Andrésu Iniesti, španskoj fudbalskoj legendi, koji više od četiri mjeseca nije igrao zbog ozbiljne ozljede. Iniesta se oporavio i vratio se fudbalu unatoč činjenici da 11. maja puni 37 godina. Nije umoran i voli izazove, kako je kazao u jednom od intervjua koji je dao dok se oporavljao od ozljede.

Iniesta je otišao u Japan iz Barcelone sa kojom je osvojio 32 trofeja, iz Španije kojoj je donio titulu prvaka svijeta svojim golom u finalu Svjetskog prvenstva. Toliko godina takmičenja, izbivanje iz domovine, zatočeništvo zbog pandemije i ozbiljne ozljede nisu ipak označile kraj. Razlog je, naravno, novac. 

Kada je odlučio potpisati za Vissel Kobe, napravljen je dogovor između Inieste, milijardera Hiroshija Mikitanija, vlasnika japanskog kluba te Barcelone kako bi se stvorilo ono što je bilo poznato kao 'Iniesta efekt'. Poduzetnik Hiroshi Mikitani, osnivač i izvršni direktor komercijalnog elektroničkog diva Rakuten, vidio je u Iniesti najbolju priliku za napredak japanskog fudbala ali i vlastitih poslova. Uz to, htio je izgraditi sportski centar, sličan Barceloninoj La Masiji, u gradu Kobeu. Nakon toga se više ništa nije čulo o tom projektu.

Barcelona je također imala koristi od Iniestinog dolaska u Japan i stvaranja tamošnje Masije. Čak je i tadašnji predsjednik Josep María Bartomeu obećao Iniesti da će se vratiti u Barcelonu u kojem ga čeka položaj koji želi.

“Andrés ima životni ugovor s Barçom. Sada će napraviti pauzu, ali vratit će se jednog dana. Kada poželi funkciju vidjet ćemo kakva će ona biti ", rekao je bivši predsjednik Barcelone. Ali na cijeli taj plan uticala je i ekonomska kriza koju je izazvala pandemiju.

Rakuten plaća Barceloni 55 miliona eura da nosi njegovo ime na dresovima prvog tima, ugovor traje još jednu sezonu. Sada je jedan od niza sponzora koji čekaju da li Messi ostaje u Barci ili odlazi pa da produže ugovor ili ga raskinu.

Andrés Iniesta potpisao je trogodišnji ugovor u kojem bi mogao imati neto prihod od 75 miliona eura plus druge vrste bonusa, poput dogovora da japanski milijarder otkupi dio proizvodnje vina iz Iniestine vinarije "Bodegas Iniesta". Prilično dobar poticaj za porodični posao na Iniestinom imanju u La Manchi.

Iniesta mora ostati aktivan kako bi okončao taj unosni ugovor, a istovremeno se bavi i drugim vrstama komercijalnih aktivnosti, poput snimanja dokumentarnih filmova za Rakuten TV.

Kriza je pogodila mnoge firme i izmijenila planove koje je imao vlasnik Rakutena. U prvoj sezoni Andrésa Inieste u Vissel Kobeu japanski je klub doista povećao prihode, s 81 na više od 100 miliona eura zbog povećanog sponzorstva i prodaje ulaznica. Ali Iniesta efekt je usporen i ne djeluje kako se očekivalo.

Iniesta još nije uspio osvojiti J ligu. U tri godine kako igra tamo osvojio je dva kupa. Onda se teško ozlijedio 16. decembra prošle godine, pukao mu je rectus femoris u desnoj nozi što bi svakom drugom igraču, u njegovim godinama i nakon svega što je osvojio, bio dovoljan razlog za odlazak u penziju.

Iniesta se odlučio na operaciju u Barceloni, prošao je četveromjesečno razdoblje oporavka i blizu je povratka na teren.

Nije izgubio entuzijazam i ugodno mu je u Japanu. Prilagođen japanskom životu i kulturi sa suprugom Annom Ortiz i njihovo četvero djece ali sportska i komercijalna strategija ne idu onako kako je planirano, a Andrés Iniesta i dalje je među najbolje plaćenima na svijetu. Ispred njega su samo Messi, Neymar, Cristiano Ronaldo i Mbappé.

Andrés Iniesta, godinu dana prije odlaska iz Barcelone, prestao je biti najveći dioničar kluba Albacete. Bio je predan poslu sa vinom i imao je dvije velike ponude koje je bilo nemoguće odbiti s ekonomskog gledišta. Jedna je bila iz kineskog tima Chongquin Dangdai, koji mu je nudio čak i veću plaću od Vissel Kobea, a na kraju je prihvatio japansku ponudu zbog Rakutenovih dogovora s Barcelonom.

Sada je sve pod upitnikom, pitanje da li će zaista imati doživotni ugovor koji je najavio Bartomeu, hoće li imati ikakvu ulogu kada se vrati. Nepoznato je i šta se dogodilo sa projektom La Masija u Kobeu.

Jedino je sigurno da Iniesta mora okončati trogodišnji ugovor kako bi dobio dogovorenih 75 miliona eura. Zato se sada i vraća na teren.