Golub koji je proveo osam mjeseci u pritvoru indijske policije pušten je nakon što je istraga odbacila sumnje da je bio kineski špijun. Ptica je uhvaćena u Mumbaiju s "porukama ispisanim" na krilima "kineskom kaligrafijom", izvijestio je u danas list Times of India.

"Inicijalno je policija otvorila slučaj špijunaže protiv ptice, ali nakon završetka istrage povukla je optužbu", pišu novine. Ptica je bila zaključana u gradskoj bolnici dok je policija obavljala očevid. To je trajalo "iznenađujućih osam mjeseci", osudila je u četvrtak organizacija za prava životinja PETA. Nevladina organizacija je izvijestila da je policija u srijedu dala "službeno dopuštenje bolnici da pusti goluba".

Ovaj golub je posljednji od nekoliko koje su indijske vlasti pritvorile pod sumnjom za špijunažu. Službenici granične sigurnosti uhapsili su goluba 2016. godine nakon što su otkrili da nosi prijeteću poruku premijeru Narendri Modiju u blizini indijske granice s Pakistanom.

Još jedan golub držan je pod naoružanom stražom 2010. nakon što je pronađen u istoj regiji s prstenom oko noge i pakistanskim telefonskim brojem i adresom utisnutim crvenom tintom na tijelu. U tom slučaju, zvaničnici su naredili da se nikome ne dopušta posjeta golubu, za kojeg je policija rekla da je možda bio u "specijalnoj špijunskoj misiji".