Prema pisanju srbijanskih medija, koji se pozivaju na očevidce, danas u se na Ilidži dogodila dva međusobno nepovezana incidenta.

Tokom utakmice beogradske Škole fudbala “Nika T6” djeca iz Splita, 2015. godište, učesnici turnira, skandirala su “Ubij Srbina”, a njihov je trener “bio korektan i odmah ih je umirio”, tvrdi roditelj djeteta iz FK “Zvezdara” inicijala M.M., koji je tome svjedočio.

Isti svjedok objasnio je kako je kasniji napad bio organiziran, a za njega okrivljuje navijače Sarajeva koje je navodno prepoznao po bordo maskama. Ne spominje nikakve eventualne provokacije koje su došle od strane gostiju iz Beograda i tvrdi da je svemu povod bila velika zastava FK “Zvezdare” koju je grupa domaćih navijača pokušala ukrasti.

“U hotel je upalo njih desetak sa ciljem da isprovociraju našu reakciju. Jeste zastava FK ‘Zvezdare’ velika, ali klupski grb je cvet i nema nikakvih nacionalističkih obeležja, čak ni srpskih boja”, pojasnio je  M.M.

“Da ne bi bilo da širimo mržnju, moram da naglasim da ovde, naravno, ima mnogo dobrih ljudi. Čim su čuli šta se dogodilo, zvali su me iz sarajevske Škole fudbala 'Bambinosi' da ponude bilo kakvu vrstu pomoći. Sve ću vam reći ako kažem da zbog propusta u organizaciji na turniru ne učestvuje nijedan tim iz Sarajeva. Zvalo je i mnogo prijatelja muslimanske veroispovesti i nude pomoć. Vlasnik hotela u kome smo mi smešteni (prim. aut. pojedini roditelji nisu u istom hotelu sa decom), ponudio je povređenom čoveku besplatan boravak. Zaista je mnogo primera dobrote ovde”, ispričao je svjedok događaja napominjući da su djeca na vrijeme bila sklonjena.