Poruka na WhatsAppu promijenila je život Iman Vellani, ljubiteljice stripova koja je samo do prije nekoliko mjeseci učila za završne ispite i koja nikada nije zamišljala da će biti holivudska glumica. Danas je zvijezda "Ms. Marvel", nove Disney + serije.

"U glavi sam još uvijek fan koji se svađa sa strancima po forumima. A sada idem na crvene tepihe. Jako mi je sve to čudno,” kazala je 19-godišnja Vellani nakon nedavne premijere nove Marvelove serije.

Priča o djevojci iz Pakistana, koja se kada je imala godinu dana preselila u Kanadu i odrasla u porodici koja nije imala veze sa filmskom industrije, poput je uzbudljive priče kakvu bi smislili Disneyjevi scenaristi.

Iman kaže da je za to što radi za Disney najzaslužnija njena tetka koja ju je prijavila na audiciju.  "Bila je to poruka na WhatsAppu, dosta bezvezna, s informacijama o kastingu. Nisam znao kako se moram snimiti, ali sam poslala snimak na audiciju i odmah su me pozvali da doputujem u Los Angeles", prisjeća se Vellani, još uvijek nervozna jer priznaje da nije "navikla na vrevu oko sebe”.

Čini se da su čelnici Marvela u tom videu pronašli sve što su tražili kako bi oživjeli Ms. Marvel, superjunakinju koja se do tada pojavljivala samo u stripovima.

U seriji je Ms. Marvel identitet Kamale Khan, tinejdžerke pakistanskog porijekla koja iz svog doma u New Jerseyju pomno prati avanture Osvetnika, sve dok jednog dana ne stekne vlastite moći. Drugim riječima: Vellani praktično glumi samu sebe.

Zapravo, puno prije nego što je napisan scenarij za seriju, glumica se već fotografirala odjevena kao Ms. Marvel i dijelila dojmove na Reddit forumima za fanove franšize. "Sve se ovo dogodilo zbog toga koliko volim taj lik. Stvarno sam mislila da sam ona", kaže Iman.

Više je razloga zašto se Vellani poistovjećuje s protagonisticom "Ms. Marvel": obje su rođene u Pakistanu, ali odrasle u Americi, vole strip a uz to su muslimani. U pokušaju da ima raznolikiji raspon likova, a odmakne se od prototipa bjelačkog i anglosaksonskog superheroja, Marvel u ovoj seriji predstavlja svog prvog protagonistu iz jugoistočne Azije koji prakticira muslimansku vjeru. “Kad god vidim muslimane u Hollywoodu, oni su poput vašeg tipičnog najboljeg prijatelja koji nema osobnost i jednodimenzionalan je. Nikada se nisam identificirala ni s jednim likom dok nisam pročitala ove stripove”, kaže Vellani.

Iako radnja u osnovi govori o životu tinejdžera koji odrasta na periferiji New Yorka, također donosi detalje kakvi su naglasci na neke običaje porodica kakva je ona Iman Vellani dok djevojka, poput mnogih imigranata druge generacije, odrasta opsjednuta američkom pop-kulturom.