Ibrahim Hamadtou imao je samo 10 godina kada je izgubio obje ruke u željezničkoj nesreći. No nikada nije dopustio da ga ta nesreća omete i sada taj 48-godišnjak predstavlja Egipat na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. Igra stoni tenis.

Iako se Hamadtouu fudbal činio logičnim izborom, privukao ga je stoni tenis, jednostavno zbog ogromnog izazova koji je predstavljao. "U našem selu smo tada mogli igrati samo stolni tenis i nogomet - zato sam igrao oboje", rekao je CNNN-u 2014. godine. "Bilo je logično prvo igrati fudbal ali sam igrao stoni tenis kao izazov."

Ustrajnost i odlučnost koju je pokazao Hamadtou, koji je ovih dana privukao ogromnu međunarodnu pađnju, nisu novost. Bio je lodlučan da se počne baviti ovim sportom. "Bio sam u klubu u kojem sam sudio utakmicu između dva svoja prijatelja", rekao je Hamadtou u intervjuu za Međunarodnu stolnotenisku federaciju. “Nisu se složili u jednom pitanju. Kad sam dao poen jednom od njih, drugi mi je igrač rekao da s ene miješam je nikada neću moći igrati. Ta me izjava izazvala da se odlučim igrati stolni tenis."

Upečatljive slike Hamadtouovog za stolom izazvale su široku pozornost na internetu. Sportaš drži reket u ustima i ne nosi cipelu na desnoj nozi koja mu omogućuje da koristi prste za držanje lopte.

 

U članku na službenoj web stranici Međunarodnog paraolimpijskog odbora o najupečatljivijim trenucima Paraolimpijskih igara 2016. u Rio de Janeiru, Hamadtoua hvale zbog "stava i stila igre kojim je uistinu pokazao suštinu paraolimpijskog sporta".

Hamadtou je u srijedu izgubio u kvalifikacijama klase 6 od južnokorejskog Parka Hong-kyu. Međutim, nada se da će dobiti drugi meč i plasirati se u nokaut fazu. Sportaši koji se kvalificiraju za klasu 6 su oni koji mogu stajati, ali imaju poteškoće sa rukama i nogama.

Oženjen i otac troje djece u karijeri je osvojio nekoliko medalja, uključujući srebro na prvenstvu Afrike 2013. godine.

Sudari vozova slični onima koji su doveli do Hamadtouovih ozljeda nisu rijetkost u Egiptu. Česte nesreće su rezultat lošeg održavanja željeznice i nedostatka ulaganja. Samo u 2021. Zabilježena su tri sudara vozova, jedan u martu i dva u aprilu, što je rezultiralo smrću 41 osobe I 154 ozljeđena.