“Bosanski kuhar” Alije Lakišića riznica je starih i vrijednih recepata za tradicionalna bosanska jela. Za ovaj put, kao prijedlog iftarskog menija, preporučujemo slijedeće recepte: mostarske mohune, domatis butiće, findžan-burek i hanumin pupak.

MOSTARSKE MOHUNE

U kući Ćemalovića u Zahumu u Mostaru, mahune su spravljane slično krzatmi. Janjeće meso se iskuha toliko dok se ne dobije juha. Očišćene i iskrižane mahune se vare na juhi, posole, te doda izrezanog peršunova lista. Meso se izvadi iz juhe, poreda u tepsiju (šerpu) i zapeče, dok dobro ne porumeni. Serviraju se mahune i doda zapečeno meso.

DOMATIS-BUTIĆI

Tahira Čerić Sarajevo ("Oslobođenje 10. januara 1977. godine) pod naslovom "Kadun-buti" daje jednu vrstu kadun-butića. Kilogram ovčijeg ili goveđeg mesa oprati, na komade i zajedno s glavicom crnog luka samljeti. Mesu zatim dodati jedno jaje, jednu osminu kg riže i sitno sječenog peršunovog lista. To sve dobro izmiješati. Na štednjak staviti vodu da provri i posoliti je. Od mesne mase praviti loptice veličine jajeta, dajući im duguljast oblik kao malih butića. Pri oblikovanju butića stalno kvasiti ruke vodom. Pažljivo ih spustiti u vrelu vodu da se kuhaju. Kada se vidi da je riža kuhana, butiće vaditi pažljivo iz vode. Za to vrijeme posebno ulupati 3-4 jajeta, a u tavi izavreti dosta masnoće (masla). Kadun-bute umakati u ulupana jaja i spuštati ih u vrijuću masnoću te pržiti dok ne porumene. Uz ove kadun-butiće služi se sos od paradajza (crveni patlidžan, domatis).

FINDŽAN-BUREK

Prirede se tanke jufke, kao i za ostale savijače. Zatim se odgovarajući komad jufke prostre po stolu, pomasti i na njega stavi druga jufka, te i ova pomasti. Prirediti fil od mladog sira, jaja i peršuna. Zatim se na jufke stavlja fil u obliku kupica veličine fildžana (veliki fildžan) ili šolje kojom će se formirati fildžan-burek (otuda i naziv). Promjer šolje 6-10 cm. Preko kupica se stavljaju odgo[1]varajući komadi jufke, pomaste i opet stave odgovarajući komadi jufke. Zatim se pritiskujući šoljom (fildžanom) režu fildžan-bureci, a ujedno i spajaju sve jufke, tako da svaki komad predstavlja cjelinu za sebe. Zatim se fildžan-bureci slažu u pomašćenu tepsiju i peku.

HANUMIN PUPAK

To je naš narodni naziv za tzv. jelo kadun-đubegi. Naročito su poznati u Banjoj Luci. Doslovno prevedeno kadun-đubeg (pers. - turski) bi označavao "ženski pupak" - damski kolač. Bjelanci, mehki (slatki) kajmak, nišesta, odnosno pšenični skrob (ili oštra nula), te šećer limun i kora vanilije za šerbe. Od bjelanjaka umutiti snijeg, dodati mehki kajmak i dobro izmiješat. Dodati nišestu i izmiješati. Dobijeno tijesto razvijete i režite u pravokutne oblike na debljinu od pet milimetara. Tijesto premažite uljem i pospite mljevenim orasima. Urolajte ih i režite na na šnite.

Uključite rernu na 200 stepeni. Dok se rerna grije u nauljenu tepsiju stavite rolnice da ponovo narastu, ali prilikom redanja, ostavite prostora između svake rolnice.

Ovo slatko pecivo pecite oko 20 minuta, ovisno o debljini rolnica. Nakon što se ispeku, napravite agdu tako što ćete šećer i vodu prokuhati na najjačoj temperaturi sa limunom i vanilijom. Potom smanjite temperaturu i kuhajte nekih desetak minuta. Ostavite da se ohladi. Mlake rolnice zalijte mlakom agdom.