Spor u vezi sa registarskim tablicama za automobile između Kosova i Srbije, od koje se Kosovo odvojilo prije 14 godina, izazvao je proteste i pucnjavu u nedjelju navečer, što je izazvalo strahovanja da bi nasilje moglo eskalirati jer su zapadne zemlje usredotočene na rat u Ukrajini, piše The New York Times, koji spominje i Vladimira Đukanovića, zastupnika u Skupštini Srbije iz Srpske napredne stranke na čijem je čelu Aleksandar Vučić. 

Đukanovićev tvit objavljen usred tenzija na Kosovu izazvao je burne reakcije u zemljama Zapadnog Balkana, ali i mnogo šire.

Tako je i New York Times, pišući o tenzijama na Kosovu, spomenuo i Đukanovića.

- Vladimir Đukanović, srpski član parlamenta iz Vučićeve vladajuće stranke, također je povezao graničnu prepirku s ratom u Ukrajini, tvitajući: "Čini mi se da će Srbija biti prisiljena započeti denacifikaciju Balkana", zlokobno pozivajući se na rusko opravdanje za invaziju na Ukrajinu - naveo je ovaj ugledni list.

Srbija, kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, održava bliske veze s Moskvom i nije se pridružila zapadnim sankcijama Rusiji, iako je glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Beograd i Moskva dijele neprijateljstvo prema NATO vojnom savezu zbog bombardiranja Jugoslavije 1999. godine, kada je Vučić bio glasnogovornik srpskog moćnika Slobodana Miloševića.

NATO i dalje održava mirovne snage na Kosovu, sa snagama od približno 3.700 vojnika. U saopćenju za javnost, NATO je rekao da su njegove snage na terenu "spremne intervenirati ako stabilnost bude ugrožena", piše NYT.

Đukanovićev tvit izazvao je lavinu žestokih komentara na ovoj društvenoj mreži, gdje su ga podsjetili i da je Putin krenuo u denacifikaciju Ukrajine.

- Ja sam dužan kompletnoj javnosti ovdje da se izvinim. Bio sam strašno neodgovorna osoba. Napisao sam jedan tvit više u šali, koji je izazvao lavinu, napravio sam veliki problem Aleksandru Vučiću i svojoj zemlji. Moja strašna greška, moja neodgovornost - kazao je Đukanović.