Na otvaranju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu prošle sedmice, grupa palestinskih pristalica na binu je izašla sa transparentom na kojem je pisalo “Od rijeke pa do mora Palestina će biti slobodna”, što je izazvalo aplauz prisutnih, uključujući i direktora festivala, Orwa Nyrabija. Očekivano, ovaj transparent zasmetao je izraelskim producentima koji su osudili što im je  dopušten ulazak na festival.

Iz organizacije festivala je kasnije prokomentirano da je slogan “uvredljiv”, pa je nakon takvog stava šesnaest producenata I članova žirija objavilo da se povlače sa festivala jer se “propalestinski aktivisti žele ušutkati”.

Među njima su Palestinac Basma al Sharif, Filipinac Miko Revereza, Iranka Maryam Tafakory i Britanac Charlie Shackleton. Maryam Tafakory je na svom profilu na društvenim mrežama napisala da je ovo slogan koji je izraz otpora palestinskih boraca za slobodu i istakla da je onak ko smatra taj slogan “štetnim” ustvari protiv kraja okupacije.

Izrael se svakodnevno suočava sa brojnim protestima i reakcijama širom svijeta, a Palestina i njen narod možda po prvi put imaju ovako široku podršku.